Didergő Király Creative Commons License 2024.06.21 0 0 271947

mi a látványprojekt abban, hogy - ha összeadod ezekben a fejlett metropoliszokban élők számát -, akkor több 100 millió ember életét sikerült jobbá tenni azáltal, hogy makulátlan az infrastruktúra, hightech, tiszta a tömegközlekedés (szemben ugye az usával, ahol a kurva nagy városokban ilyen nem nagyon van, és mindenki kénytelen autóba ülni és a dugóban tölteni a fél életét), minden szabad felületet zseniálisan bezöldítenek, és egyre csendesebbek a városok, mert rohamtempóban zajlik ez átállás ev-kre. egyszóval látszik, hogy a közjó a cél (mert lássuk be, ezeknek a zöldfelületeknek a videókon látható színvonalú fenntartása elég nagy közösségi erőforrásokat igényel), szemben ugye mondjuk amerikával, ahol kizárólag a pénz dönti el, hogy mi a jó és mi nem.

dubaj teljesen más, az a puszta csillogásról szól annak a - számukra - szerencsés helyzetnek köszönhetően, hogy pont nekik jutott sok olaj. én egyáltalán nem vagyok oda dubajért, hiába hasonlóan hightech (amúgy a beszámolók szerint dubaj elbújhat a kínai nagyvárosok mögött), mert nem tartom normálisnak, hogy a föld erőforrásai nem egyenlő arányban vannak elosztva. dubaj határain belül van a nyersanyag, akiknek meg nem jutott, ők így jártak. attól ájuljak el, hogy dubaj meggazdagodott az olajból? míg ugye kína kvázi nyugati gyarmati sorban volt az elmúlt 40 évben és ebből sikerült úgy kitörni, hogy már le is hagyták a nyugatot innovációban. aztán lesajnálhatjuk őket amiatt, mert a mi szemüvegünkön keresztül nézve ők diktatúrában élnek, de nem vagyok biztos benne, hogy ezt ők akként élik meg. teljesen más ott az életfelfogás, hajlandók az emberek alárendelni az egyéni érdekeiket a közösséginek. amúgy meg elégedettebbek az emberek az életükkel, mint sok nyugati országban, magasabb a várható élettartam, ja és ott a világon a legmagasabb a saját lakásban élők aránya. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_home_ownership_rate (azt hiszem, hogy hasonló rendszer van, mint szingapúrban, ami ugye szintén kínaiak által dominált városállam, és állami támogatással lehet szinte mindenkinek saját lakása)

Előzmény: beetee (271942)