Igazság80 Creative Commons License 2024.06.21 0 0 3295

HAR :    Legtöbbször egy hangutánzó gyökszó,  ebben szerintem Cz-F  oké.  HARsányabb hangjelenségek ezek gyakorta.   De nagy ész sem kell ehhez,  csak elég megnézni milyen szavaink itt :

HUR és HÖR  is jöhet,  azok is több esetben idetartozóak :   HURROG,  HURRIKÁN,  HÖRÖG,  HÖRDÜL,  HARAP,

HARSAN,  HARSOG,  HARC,  HARKA,  HARKÁLY,  HARAG,  HARANG,  HARSÁNY  és a többi (van kivétel még mielőtt...) 

Ezek már jobbára messziről hallható jelenségek,  a HAng erősen szerepet játszik ezeknél.

Magasságra törekvést meg hegyeket ebbe felesleges (sőt káros)  belemagyarázni.    Eleve kismillió hegynév létezik,  igen ritka  ez a formáció arányait tekintve.   Hargita már eleve az ismert ősünk nevéből van,  hozzá köthető.  Az ő nevét nehéz lenne mihez kötni hogy épp ki miért nevezte meg így,  de ebben segítségünkre lehetnek az Erdély földrajzi nevei.  

Több HARAG  szóhoz köthető  földrajzi nevük van odaát,  így élek az alapos gyanúval  hogy az ősünk neve is ehhez köthető.  Meg a HARAG  még ma is létező családnév !    Szerintem eléggé esélyes ez. 

A HURSAG  meg az ÚRSÁG és ORSZÁG  amihez köthető szerintem is, H előtét módosítással az egésznek    magyar nyelven van meg az értelme...