A foton sem nem részecske, sem nem hullám, hanem egy kvantumnyi energiacsomag.
Persze ezt felfoghatjuk részecskének is, meg hullámnak is, tehát akár mindkettőnek is nevezhetjük.
Természetesen amit mi fénynek nevezünk, az csak egy pici szelete a sugárzásnak, foton-nyi energiacsomagokból ál a röngtnentől, a mikrohullámog mindenféle energiájú sugárzás.
ez egy jó leírás a lényegéről:
https://qubit.hu/2018/12/22/a-fizika-sokat-vitatott-kerdese-mi-a-foton-reszecske-vagy-hullam
Nekem mindössze egyvalami gyanús (nem elméletem, csak gyanús). Ahogy a leírásban is írva vagyok a gravitáción kívül minden kvantált mennyiségekből áll, ez bizonyított (egyébként Einstein ezért kapta a Nóbel díjat, nem a relativitáselmélete miatt). Furának tartom, hogy a térszerkezet illetve az ebből származtatott gravitáció nem kvantált.
Nekem szimpatikusabb a finomszerkezetes (nem folytonos) tér elmélete, mert az bekesimulna a kvantált világ képébe. De ez olyan, mint a hurokelmélet, jól hangzik, de sehogyan nem bizonyítható.
Persze erre ellenérv lehet, hogy pont azért nem egyesíthető a gravitáció a kvantummechanikával, mert nem kvantált.