Porcos Orca Creative Commons License 2024.06.18 0 0 4787

"Nem beszélünk el egymás mellett..."

Akkor nézzük tételesen, hátha kiderül, miért nem értjük egymást.;)  

"Van pár könyv, amit innen-onnan össze lehet szedegetni, kivétel nélkül mind angol, de valamivel jobb, mint Alberto cucca. Bár alapvetően más megközelítésből készültek."

Legalább a cimeiket megadod, hogy esélyem legyen megtalálni őket? ;)

"Én azt javasolnám, hogy keress egy maker műhelyt. Mondjuk ilyen volt régen a 1337-es Menedék, de Béla rengeteg okból kifolyólag bezárta. Minden IS volt benne. Ha ez nem játszik, "

Ha egyszer Valaki, Valahol, Valamikor BEZÁRT Valamit, akkor azt most nekem hol kellene nyitva találni?
(Már persze, ha lenne bármi fogódzó, név, cím, stb. valamennyire el lehetne indulni, de "a Béla" az nekem egy volt NBI-es focicsapat kapusának pszichoterrorját juttatja az eszembe.)

"Az Arduinótól kifelé a futófény még hagyján, arra van 2-3 működő és pofon egyszerű megoldás (MAX7219/7221 például, vagy 74HC595), de a motor már nem ennyire egyszerű. Alapból tudni kellene, hogy a sebességszabályozást hogy oldották meg."

Nos, itt van szerintem a leghatalmasabb félreértés, méghozzá több téren.
Az én logikám szerint a távirányító adja a jelet, a vevőn keresztül eljut "az agy"-ba, ami kiadja a motornak a vezérlőjelet, és ha ez teljesül, akkor a LED-en jelzi a motor sebességfokozat állapotát.
Szerinted párhuzamos megoldás van, az Arduino a fenti IC-ken át kiadja a jelet a LED-eknek, egyben a motorvezérlőnek is a saját IC-in keresztül - de ha pl. a motor nem reagál, akkor a LED hamis értéket fog mutatni?

A másik eltérés a sebességszabályozás kérdése.
Jelenleg digitálisan működik, a távirányító lenyomásával a motor egy fokozattal feljebb, vagy lejjebb vált. És kész, nem léptet tovább, hiába van tartósan nyomva a távirányító. Tehát nem úgy működik, mint a TVnél, hogy folyamatosan lépteti a csatornákat vagy növeli-csökkenti a hangerőt, ha lenyomva tartjuk.
Fel kell engedni, és csak újabb nyomásra reagál a motor.
Feltételezem, van egy tiltó/emlékező logika benne.

A harmadik eltérés pedig az, hogy ez szerintem lényegtelen.
A legelső válaszodnál eljutottunk odáig, hogy a kütyü valamilyen spéci megoldást tartalmaz, amit csak nagyon profik és csak nagyon drága eszközökkel - minimálisan oszcilloszkópra és más komoly műszerekre tippelek - tudnák kimérni.
Szerintem nincs értelme ezzel foglalkozni, mert nem tudjuk módosítani a kütyüt a LED sorral.
A sémát tudjuk, és azt is, hogy mi legyen az új séma, és akkor már azt kell megtervezni, hogy az adott Arduino-ból melyik kütyü szerepeljen, milyen kütyükkel együtt és akkor az elektronika lecserélhető.

Itt kanyarodok vissza a katalógus vagy kiegészítők kérdéséhez:

"Kell még:
    megfelelő infravörös vevő, ahhoz valószínűeg illesztő,
    a motorhoz megfelelő teljesítmény elektronika, ahhoz illesztő,
    a ledes fényfűzérhez a szükséges elemek (ez a legegyszerűbb), "

Annak, aki tudja a "szükséges elemek" nevét, típusát. ;)

Az IR vevő-adó-illesztő, stb. nyilván más gyártók termékei, de nyilván nem mindegyik IR-es kütyü alkalmas/ajánlott Arduino-hoz, vagy tévedek?

Én nem "Arduino katalógus"-ra gondoltam, hanem arra, hogy legyen egy lista, hogy pl. az "Arduino kütyefüle" az ultrahang jelek vételére és ezek füttyjelekre konvertálására alkalmas, ajánlott hozzá... (és itt jön egy példa lista, hogy milyen elemek, alkatrészek, vagy általános leírás, hogy pl. "olyan ultrahang vevő, ahol a bemenő ellenállással egy 328 NF-os kondenzátor van párhuzamosan kötve", vagy "a füttyjeleket csak 4 Ohm-os belső ellenállású hangszóróval lehet hallani"

"2-3 vagy hány éve írtam már listát arról, hogy abszolút kezdőként mit érdemes venni (film is van fent több a témában, bár most már másképp csinálnám meg)."

Cimek, linkek, elérhetőségek publikusak, megadod?

"Ha valami nem megy, akkor a fundamentumok ismerete nélkül önállóan rettentő nehéz lesz megoldást találni."

Ezért én nagyon örülnék minden információnak, pl. a fórum leírásába beírni pár alapvető könyv vagy video címét, linkjét és akkor lenne egy alap, aminek alapján lenne közös nevező.
Esetleg "a Béla" által bezárt műhelyhez hasonló helyek elérhetőségei?

Remélem érthető, hogy én csak kezdő vagyok ezen a téren, aki szeretne ebben a témában elmélyedni, és ehhez információra van szükség, nem lerugdosásra, hogy "ha nem ezzel a kezedben születtél, akkor inlkább..."

Előzmény: Prof (4780)