APT Creative Commons License 2024.06.17 0 0 168836

Akkor vedd meg azt, ami tetszik neked és kész. És inkább ne is érdeklődj a hátteréről - ez ebben a kategóriában tényleg abszolút tipikusan a "ha szereted a kolbászt, ne is kérdezd, és főleg ne nézd meg, hogy készítik"...

Semmilyen módon sem indokolható-magyarázható meg ebben a kategóriában az órák árképzése, mindegyikben fogsz kapni valamilyen ETA vagy Ronda kvarc-szerkezetet, ami önmagában egyébként 5-10 ezernél többet az 5-600 ezres ilyen órákban sem ér - meg egy életérzést, márkanevet, egy designt, jellemzően jó-kiváló minőségű tokot.

Az én fogalmaim szerint valóban örökkévalóságnak szánt kvarc szerkezeteket utoljára a 70-es években készítettek (és akkor sem igazán a svájciak, inkább a Seiko és a Citizen - illetőleg pár szerkezettel az Omega talán, meg volt egyszer ugye egy rövid ideig létező Rolex Oysterquartz is), most ilyenek talán a Seiko Grand Quartzok - de ha kvarc téren tényleg valami finomat akarsz venni, akkor ezek igen húzósak, egy mai Grand Quarzt vagy Spring Drive inkább a 2-3 milliós tételtől startol sajnos (újonnan).

Ha értékarányos és mindenáron kvarcot keresel - én rástartolnék a helyedben a 70-es évek második felének Seiko Grand és King Quartzaira, és egy jó állapotút kipofoztatnék a helyedben - azok szerintem még ma is etalonok, azokról elhiszem, hogy többségük menni fog még száz év múlva is, ha vigyáznak rá.

A most futó 3-5-7 köves ETA High Mech szépséges-szipiszupi kvarcszerkezeteket pedig bizony megesik, hogy dobáljuk a kukába, mindegy miben vannak, ez, ha nem is általános, de nem is szép a statisztika... Senki lelkébe nem szeretnék belegázolni, de valahogy az a benyomásom, hogy igazán tartós-jó "villanyórát" normális áron nem igazán tanult meg soha a svájci ipar csinálni, ez nem igazán az, ami nekik fekszik. Volt pár jól sikerült konstrukciójuk azért, tán van is, de azok nem tartoztak soha a "megfizethető" kategóriába.