auray1 Creative Commons License 2024.06.16 0 3 28883

Grand Canal helyesen Canal Grande. Elnézést az elírásért.

Miután csak du. 4-kor foglalhattam el a szállásomat, megreggeliztem és kávéztam a büfében, majd a táskámat ott hagytam a pályaudvari csomagmegőrzőben, és nyakamba vettem a várost. Rövidesen a Canal Grande-hoz értem, és az ámulattól rögtön le is ültem – egy teraszra. Újabb életmentő kávé mellett gyönyörködtem a látványban. Sokáig nem akaródzott felállni, pedig még előttem állt a kikötő és a mólók meglátogatása.

Körbejártam a Canal Grande mindkét oldalát, úgy sétáltam ki a partra. Dunsztos, szauna meleg volt (jellemzően mindhárom napon), de járt a szél, így elviselhető volt. A látvány nem hasonlítható a nagy panorámás tengerpartok látványához, de kellemes, és megnyugtató. Sokszor kisétáltam ide, és végig sétáltam vagy üldögéltem a parton. Hétvége volt, ezért napközben is és esténként is sokan jöttek. Érdekes, hogy soha senki kezében nem láttam italokat. Semmilyent, se sörös, se üdítős dobozokat, se üvegeket. Az emberek csak nézelődtek, és beszélgettek. Lehet, hogy büntetik a szabadtéri italozást. Rend és tisztaság volt mindenütt. A part le van betonozva, de széles virágzó leander sor választja el a partmenti forgalomtól. Csak azon túl kezdődnek az épületek és a vendéglátó helyek.

Átvágtam az úton, és egy hangulatos kis utcában elindultam befelé a házak között. Közeledett a dél, ekkor kezdték berendezni a teraszokat a trattoriák, pizzeriák. A kávézók teraszain aperitivokat, borokat iszogattak. Innen kezdődött a Citta Vecchia, a város leghangulatosabb negyede. Ekkor már tudtam, hogy ide fogok este visszajönni vacsorázni. Itt már emelkednek az utcák. Én csak kaptattam felfelé, nézelődtem. Egyszer csak egy még meredekebb utca következett. Ki volt írva, hogy S. Giusto és Lapidárium tovább felfelé. A Giardino S. Michele-nél már meg lehet pihenni egy kicsit, szép a panoráma innen. Tovább felfelé a kanyar után egy árnyas, de még meredekebb út következik, két oldalát várfal övezi, de a végén már látható egy gyönyörű rozetta. Ahogy kaptattam tovább, megjelent a S. Giusto katedrális román homlokzata. Ezen az úton érdemes felmenni a katedrálishoz, mert ez a látvány felejthetetlen. De mielőtt odaértem volna, láttam hogy bal oldalon a várfalban nagy volt a forgalom, ott van egy ingyenes mosdó. Soha jobbkor.