Kedves topictársak, rég nem hallottatok felölem.
A metszést, talajtakarást és védekezést ebben az éveben félig-meddig sikeresen abszolváltam, de most egy minden eddiginél szörnyübb betegség ütötte föl a fejét. Mit javasoltok?
a hajtások csökevényesek, rövidek, vékonyak, a szártagok nagyon rövidek, és gyakran "normális" levél nincs is rajtuk, helyettük csak csökevényes hónaljhajtások fejlödnek, amiket ha letörök, csak a puszta vesszö marad. Termések vagy nincsenek, vagy a fürtök úgy fejlödnek, hogy csak néhány szem indul rendes növekedésnek, a többi apró, csökevényes marad.
A levelek sárgák, majdnem fehérek, széleik barnulni kezdtek.
Tegnap Quadris-Thiovit keverékével permeteztem, és ezt követöen vas-chelattal is.
Kb. 4 tö érintett, de nem tudom, hogy tovább terjed-e a betegség. A kertben több növény évek óta érintett, senki se tudja megállapítani, mi a probléma: a körtefa, birsalmafa és az egyik öszibarack évek óta ilyen, lassen sorvadnak, termést hozni nem tudnak. A szölövel az a probléma, hogy ha meg is gyógyulna valamilyen csoda folytán, jövöre se lesznek rendes vesszöi.
A többi szölö viszont valami hihetetlen, soha nem tapasztalt növekdést produkál, még soha nem irtottam- kötöztem ennyit. Több méteres, kétújynyi vastag, keszekusza hajtásokat hoznak, a termés többnyire átlagos, de van, amelyiken egyáltalán nincs. A betegek között van olyan, amin rengeteg terméskezdemény volt, amik nem fejlödnek, de olyan is van, ami egyébként bötermö, de most semmi sincs rajta.
Nem tudom, ezt mások, nagy ültetvényeken hogy intézik; nálam egy-egy ilyen session akár egy napig is eltart.