klogg Creative Commons License 2024.06.04 -1 4 219726

FOTM

Battle of the Bulge (A halál ötven órája) 1965

Ha már így sorrakerült, és nekem meg még eddig kimaradt, sebtiben bepótoltam. Hát, olyan nagyon sokat nem vesztettem volna, ha nem pótlom. Ennek azért már megkopott az egykor minden bizonnyal megérdemelt fénye, a haditechnika nagyméretű felvonultatásán meg a bombasztikus pirotechnikán kívül őrületes izgalmakat nem tud felmutatni a forgatókönyv. Aránylag korrekt német katona ábrázolást mondjuk tud, és az amerikai filmesek voltak annyira tisztességesek, hogy legalább egy angol színészt tettek meg fő-németnek, Robert Shaw meg él is az alkalommal, és lazán el is lopja a shaw-t... izé, show-t, mert az ő karaktere legalább teret hagy a színészkedésnek. A többiek meg csak úgy ott vannak, még Fonda is leginkább unatkozik, Bronson a szokásos, Robert Ryan rutin-előtanulmányt folytat a Piszkos tizenkettő tábornokához, ahogy Savalas is a Kelly hősei Bazi Joe-jához. És hát az összes meghaló katonát gyaníthatóan az Alsómocsoládi színjátszó szakkör vezetője tanította be a meghalás helyes technikájára, rettenet, amit a statiszták művelnek. Olyan hármas fölé-re osztályoznám.

(Utolsó közös jelenetükben Fonda azt mondja Bronsonnak: "Hamarosan találkozunk!" Nos, ebben a filmben aztán már nem, de 3 évvel később egy másikban bizony találkoznak :))

Előzmény: divaoni01 (219713)