"Ám ha ugyanolyan ősi is, mint a sötét és a világos, akkor ai a felső ererő színe:"
Ehhez mindenképpen az szükséges, hogy a szóalkotás előtt már legyen valamilyen uralkodó-alattvaló viszonyt jelentő fogalmi rendszer.
Ez elvileg elképzelhető, hisz' őseink természetfölötti erőknek tulajdonítottak sokféle jelenséget. Igaz ere is csak közvetett bizonyítékaink vannak, de jobb híján fogadjuk el.
Ettől függetlenül kétlem, hogy a vitatott színek (fehér fekete) eredete ide lenne visszavezethető.
"A Fekete pedig pont ellenkezőleg."
Épp ez az ellentét a kétségeim egyik alapja. Ui. mindkét szín a FE ősgyökkel kezdődik... Ez pedig tény kérdése, nem holmi okoskodás.
Amennyiben elfogadjuk a FEhér szín FElsőségét, akkor ugyanazzal a lendülettel a FEketéét is el kell fogadnunk, s akkor lőttek az ellentétnek...
Más szóval, ha a fehér és a fekete egyaránt felsőség jelentésű gyököt tartalmaz, akkor az alá-fölé rendelt viszony nem lehet a szóalkotás alapja. - Gondolom ez világos...
A fentiek értelmében - ha mindkét szín felsőség jelentést (is) hordoz - akkor csak az képzelhető el, hogy mindkettő felső hatalmakat jelent. Kézenfekvő a sötét és a világos, vagy fehér erőkre gondolni, mert így lehet a gyök és a jelentése, valamint a hit közt harmóniát teremteni.
Más szóval: mindkét színben felső erők, egyenrangú hatalmak képe körvonalazódik. Ez szerintem elképzelhető...
Természetesen ez nem zárja ki, hogy a két szín megnevezése korábbi keltezésű a hitnél. A hit megjelenésével a szín valamilyen erőhöz való kötése (mint az egyik, vagy másik felső erő szimbóluma) simán megtörténhetett a nevek megjelenése után. A bíbor is egy ilyen hatalmi szimbólum (eredendően ez sem szín, hanem egy csiga neve.)
További vizsgálat tárgya kell, hogy legyen a FE gyök jelentése, mivel egyáltalán nem biztos, hogy csak egy jelentése van. Gondoljunk csak a fény, fel, főz, forog, fekszik, függ, féreg, fut, fél, fúj, fúr, fáj, stb. eléggé különböző értelmű szavakra, melyekben ugyanennek az ősgyöknek különböző változatai szerepelnek...
Eddig nem nagyon foglalkoztam ennek a hangnak a jelentésével, konkrétan semennyire, mert elég kevés kiindulópontot találtam...
Hab a tortán, hogy a V és F hang csak annyiban különbözik egymástól, hogy az egyik zöngés, a másik zöngétlen... - Ez is csak bonyolítja a helyzetet.
Első nekifutásra: a fúj, fütyül, fúl, kis jóindulattal a fér, fél, fáj szavakban a levegő kiáramlása által keltett hang utánzása fedezhető fel... Egyelőre tovább még nem jutottam.