"sérülés esetén plusz játékost eddig is lehetett hozni"
Persze, csak írjál alá egy noname magyar klubként egy kosárlabdázni képes külföldivel úgy, hogy "ja, ha amúgy mindenki megvan, akkor keretbe se kerülsz". Ehhez képest azért más, hogy játszhat minden meccsen.
"nemzetköziben érdekelt csapatok"
Hát, ez ugye kettő, szerencsés esetben három a tizennégyből, azért ezt ne felejtsük el.
"Az ugyanis világos, h 3 külföldivel a keretben nem sok sót enne meg egyik csapat sem kishazánkon kívül."
Hát az Alba portugál meg bolgár csapatok ellen bukott 5, nem is túl olcsó légióssal is, ahogy előtte a Körmend és az Olaj is megoldotta 5 légióssal a FEC-csoportkör utolsó helyet. A ti ügyvezetőtök meg éppen 2 napja nyilatkozta le, hogy lehet, hogy 3 külföldivel mentek neki a következő szezonnak.
De ha félreérthető volt, amit írtam: én nem azt mondom, hogy ez nettó hülyeség. Hanem hogy ezt majd nagyon át kell gondolnia mindenkinek. Ilyesmi szabályozás erősen hungarikum amúgy, nem hiszem, hogy bárhol hasonló lenne Európában. Keret összeállítást, meccselést, játékvezetői felfogást, csapatkohéziót, mindent érint ez erősen... Így első blikkre például a keretek két részre fognak szakadni ott, ahol élnek a szabályozás kereteivel és igazolnak 5 légióst. Hiszen az 5 légiós szinte kizárólag egymással fog versenyezni a játékpercekért, ahogy a magyarok is csak egymással. És akkor már lehet is gondolkozni csapatépítéskor, hogy posztok szerint is elosztom a magyarokat és a légiósokat külön-külön vagy a további szegregációt megelőzve vegyítem őket. A meccseken meg a második, harmadik beütött faultnál sokkal jobban kell pörögnie az edző agyának, hogy akkor hogyan cseréljen.
Szóval szerintem nagy feladatot raktak ezzel a klubok, elsősorban az edzők nyakába. De lesz rá idő felkészülni.