11_11 Creative Commons License 2024.06.01 -1 0 5586

Aki az új szívet adja .

26 Új szívet adok nektek és új lelket oltok belétek, kiveszem testetekből a kőszívet és hússzívet adok nektek. 27Az én lelkemet oltom belétek és gondoskodom róla, hogy parancsaim szerint éljetek és szemetek előtt tartsátok törvényeimet és hozzájuk igazodjatok. 28 Abban az országban laktok majd, amelyet atyáitoknak adtam, s az én népem lesztek, én meg a ti Istenetek leszek. (Ez 36:26-28)

Az emberek, akik nem ismerik a szívet, csak látszat szerint ítélnek.

17 Testvérek, mi egy időre elszakadtunk tőletek, de csak térben, a szívünkben nem. Sőt, egyre jobban vágyunk rá, hogy viszontlássunk benneteket. (1Tesz 2:17).

A szív a gondolkodás helye: töpreng.

15 A nép feszülten várakozott. Mindnyájan azon töprengtek magukban, vajon nem János-e a Krisztus. (Luk 3,15),

hisz és kételkedik

8 Hanem hogyan mondja? Közel van hozzád a tanítás, ajkadon és szívedben, tudniillik a hit tanítása, amit hirdetünk. (Róm 10:8),

Az érzelmi élet helye: a szívben lakik a szomorkodás.

47 Mivel nem szolgáltál az Úrnak, a te Istenednek örömmel és jószívvel a bőségben, 48szolgálsz majd éhségben és szomjúságban, mezítelenül s nagy nyomorúságban az ellenségnek, amelyet rád szabadít az Úr; vasigát rak nyakadra, míg ki nem pusztít. (MTörv 28,47-48)

az öröm

10 Jó szívvel adj neki, és amikor adsz, a szíved ne legyen tele rosszindulattal. Jótettedért megáld az Úr, a te Istened minden lépésedben s kezednek minden munkájában. (MTörv 15:10)