Han kínzásának, a hangsávja van ki cenzúrázva. Vagyis nem hallatszik...
Bezzeg, az 1984/86-os USA CBS FOX vhs-nek a ripjén, ott még akkor is hallani, a folyosót kábé végigüvöltve, amikor a díszes kíséret, Vader, Boba Fett, Lando és a többiek már majdnem kiértek, a lifthez.
A Wikipedia-ról bemásolom, de asszem egyszer már kiraktam ide, a tömör lényeget:
"Nagyon kevesen tudják azt, hogy az 1980-as évek közepén a Mokép megjelentette kölcsönzői VHS-en A Birodalom visszavág-ot és ezzel megelőzte a Guild Home Video-s kiadást. Itt is, ahogy a mozivetítésnél, csak ez a rész létezik Mokép VHS-en, a kiadványra a teljesen eredeti (szélesvásznú) mozikópia ill. az eredeti magyar szinkron került. A Magyar TV levetítette a filmet az 1980-as évek vége felé, az előbb említett szinkronnal, viszont már megcsonkolt kópiával. 1993 elején a Guild Home Video kiadta VHS kazettán a Birodalom visszavág-ot, amelyre szintén a régi magyar szinkron és egy teljes képernyős kópia került. Ez a kiadvány kifejezetten a videótékákban volt elérhető."
Ez a szöveg, eredetileg nem a "starwarsklub.hu" oldalról került ki valamikor a Wiki-re?? Ottan, most nem találom. Hogy, mennyire vágták ki, azt passzolom.
Idézek, a YT-os kommentekből, hogy fent maradjon:
"@andrasdobos9153 1 órával ezelőtt Elképzelhető, hogy MTV felvételről van szó, még ha nincs is pontos információ a film vetítéséről. Ugye a fő ismérve az MTV felvételeknek, hogy a kép jobb oldalán megjelenik a lilás árnyalatú Secam csík, ami ennél látható is. A másik érdekesség, hogy ez egy celluloid tekercsről származó 1.85:1 arányú kópia, amit az akkori tévékhez igazítottak, ilyeneket anno az MTV simán vetített. Amúgy az eredeti Mokép kópiája (ami a VHS-en is "fellelhető") 2.35:1-es arányban látható. Nem hinném, hogy kalóz kópiát láthatunk, mert a szinkron nem mondható zajos másolatnak, illetve nem csúszik a párbeszédek alatt."
a válasz rá: "Egyet értek, mert a Mokép vhs kópia nem egyezik meg ezzel a felvétellel. A wikipédia is jegyzi,hogy a tv vetítette. a filmet."
"@leventedavid8649 1 órával ezelőtt Megnéztem a Filmévkönyveket 85-től. Nem találtam arra vonatkozó információt, hogy vetítették volna. 87 október 17-én egy "Így készült" dokumentumfilmet vetítettek az egyes programon"
a válasz rá: "@adamlegvari8751 8 perccel ezelőtt Én is így tettem ahogy te de sajnos nem találtam rá semmit de könnyen lehet hogy 87-ben lehetett a film vetítése is ha már akkor volt az így készült a birodalom visszavág werk film is."
Megj: A videó feltöltője, ha reagál egy kommentre, a nevét nem írja ki, a YT!