Carnuntum Creative Commons License 2024.05.30 0 0 2956

"DÖRZSÖL--PÖRZSÖL"    

Hát itt majdnem lefordultam a székről...    Ugye ez csak egy tréfa gondolom...  Én legalább is mindenképp azt mondanám később.))

De ha komoly, akkor magyarázatot igényelne  a  PARÁZS--DARÁZS  vagy a  PÖRÖG--DÖRÖG, illetve a PÖRGÖL--DÖRGÖL  viszony  is,  mert ha a felső szorosan  összefügg,  akkor  ezeknek is össze kellene...

--

A parázs darázs nem függ össze.

Előre bocsátom, hogy te folyamatosan kevered az összefüggéseket, az azonossággal. Direkt NEM azonos szóalakokról van szó, direkt eltérőek de mozgás szempontjából hasonló jelentés tartományt mégis hordoznak! Tehát bizonyos szempontból rokoníthatóak. Ez a szempont pedig, hogy valós folyamatok hatásait, következményeit fűzik össze logikai láncba. Van a jelentésüknek egy tartománya, amely kapcsolható a másikhoz! Te mindenképpen a különállóságukat hangsúlyozod, én meg azt, hogy miért kaphattak más jelentést! Ez összefüggés a gyökök között. Ez a gyökháló.

Viszgáljuk meg ezeket:

DÖRZSÖL - HORZSOL - PÖRZSÖL 

DÖRZSölni: mit vmihez nyomva, szorítva ide-oda mozgat. A surlódás hatására leHORZSolódik és lePEReg sőt, megPÖRZSölődik a hőtől a felület.

Különálló gyökök, de világos folyamatok fűzhetik őket össze. Éppen azért változik meg a kezdőhang, hogy  éven lehessen nevezni, ezeket az összefüggő ám más jellegű dolgokat, melyek egy folyamat részeiként alakultak ki. 

Úgy, ahogyan a túr, szúr, fúr  - mozgást jellemző szavaknak is közös tartománya: Mindegyik előrefele ható erőteljes mozgást fejez ki. Éppen a kezdőhang az, amely cizellálja, hogy milyen módon hat előre. Tompán, szúrósan, vagy forogva.

Lehet azt mondani, hogy ezek külön gyökök és csak a képzésük ugyanolyan, ám akkor soha nem fogod észerevenni a közös tartományukat, amely gyakorlatilag a lényege maradt mindegyiknek: az előrefele ható erőteljes mozgás.

Remélem, érthető, mit értek a gyökhálón.

Előzmény: Igazság80 (2955)