Igazság80 Creative Commons License 2024.05.30 0 0 2943

Először  helyeslem ami szerintem is jó,  és magam sem vitatnám.     Utána írom azokat ami meg szerintem egy hatalmas  félreértés,  1 valaki kitalálta és  a "többi"  meg alaposabb utánajárás nélkül átveszi mert helyesnek látszik. csakhogy szerintem nem stimmel.  De példákkal igazolnám hogy ami szerintem nem oké,  hogy miért is nem.  Plusz jogos kérdések is fognak felvetődni természetesen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1.:  Szerintem is összetartoznak :

VÉR és  VIRUL  természetesen,  és a VIRÁG  is amit úgy fordíthatunk hosszabban hogy  VIRULÓ  ÁG  ,  tömören VIRÁG.   

De a VÉR  szó fő kapcsolata a VER  igével van elsősorban,  a szív VERI és pumpálja ezt a VÉR  dolgot.  Itt a két szó közt egy közvetlen kapcsolat lehet.  Azaz fix hogy van, ne szerénykedjünk.))  Az ÉR--VÉR  szópár sem lehet puszta véletlen.  

VÉRES  szín a VERES vagy VÖRÖS,  szerintem ez is tiszta sor.     Ez a szín a vérből született meg.  A vér színe.

Az F-R kategóriában  természetesen összetartozó a  FORR--FORRÓ--FOROG  is. (F-R vázon)

De 3 külön gyökszó  a PIR,  VIR,  FOR  erről a következőekben :

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ezekről már volt itt  komoly témázás,  azóta csak biztosabb vagyok ebben.  

PIR  (par-per-pör stb...)  :  Ez a "tűz" kapcsolatú gyökszó,  ez könnyen igazolható az ide tartozó szavakkal, amely mind tűz közeli tevékenységhez köthető.   PIRO szavunk önmagában is a tüzet jelenti a  PIROTECHNIKA  és a PIROMÁNIA  szavakban.   Valaha ezt mondhattuk a tűzre is,  a felhozott szavakban akár  a tűzet is írhatnánk helyette.

Ősök őse, mi a PIR?...   Nézetem szerint a tűz hangja,  a folyamatosan hallható  monotonabb P-R hangok váltakozásai.  Csak hallgatni kell, szerintem helytálló.  Ez a ROPogós hangja  (p-r hangok),  nem az időnként élesebb pattogás ami szintén a tűz velejárója.  

Szavak :  PIR-OS  =  tűz színe      PARÁZS(ol)--PERZSEL--PÖRZSÖL--PORZSOL   PEREC  és volt PÖRÖGÖL  szavunk is ebből van a PÖRÖG  szavunk és nem a forog szó van átírva.   Ez a tűz körüli sütögetésből született,  egyenletes sütés érdekében  a nyársat is pörgetni kell. 

Aztán :  PÁRA,, PÁROL,  PÁRGOL,  PÖRC,  PERJE,  PÖRJE,  PERNYE,  PERGEC,  PERGEL,  PÖRKEN,  PÖRKÖL,  PÖRKÖLT,  PIRUL,  PIRÍTÓS,  PIRHANYÓS ,  PORHANYÓS  és akkor már nyilván a POR is ideértendő,  PORZSA,  PIROG,  PERMET,  PERMESZT  és  van még de ennyi bőven elég, ezek  tűz körüli tevékenységek  itt,  vagy azzal összefüggő fogalmak

És következetesen azok,  a PIROS --VÖRÖS  nem egymás átírásai meg hangcserék,  másból születtek!

PIROS szín a tüzes.  VERES/VÖRÖS a VÉRES szín.    Nagy félreértés összekeverni, mert van tiszta magyarázat mindkettőre.  Két különböző oka van annak hogy ez 2 hangalak.  Nem arról van szó hogy jött JÓZSI és átírta BÉLA szavát.))  Az az idegen nyelvek szokása. Itt két szó van két úton épülve ! 

FORR--FORRÓ--FORRONG--FOROG  szintén külön történet és aki hallott már forrásvizet vagy FORRÓ (forrásban lévő) vizet (FRR-FRR-FRR) , annak nem lehet kétsége hogy ez miből van őseredetre.  A puszta valós hangjából kezdődött.  A FOR  aztán a forgás kapcsolatú szavak gyöke is lett.     A forrásba jövő víz  forgásba kezd !   És valóban...

3 külön gyökünk van.   De ettől még adott esetekben akár  különböző gyökérszavakból is  egy helyre  juthatunk.  Példa mondjuk egy garanciára :   SZAVATOSSÁG    JÓTÁLLÁS,    KEZESSÉG   BIZTOSÍT  

Nagyjából itt 4 módon ugyanarról beszélünk megközelítőleg.   De a gyökérszó ettől még  4 különböző dolog,  van itt nekünk KÉZ,,SZÓ,  BÍZ  meg  JÓ -ból  indítás is,  totál különböző fogalmak,  mégis egy helyre érkezünk.  Itt nincs veszélye annak hogy átírásról beszéljünk mert annyira más hangalakokból épülnek,  de ha véletlen  volna egy közelebbi pár közte fix hogy valaki már keverte volna őket.))    4 külön gondolatból is megérkezhetünk egy helyre !  

Aki SZAVATOL  az a SZAVÁT  adja,  ezt csak ha volna aki nem értené véletlen.    

RIKÍT--VIRÍT  is csak ebben a gyökragozásban (ÍT) szinonima.   RIAD--VIRRAD  már viszont igen messze egymástól. 

Első szavunk a RÍ ,  RÍVÓ  hang szava,  a rikító számunkra kifejezetten zavaró  hatás,  míg a virulás meg jobbára egy kellemes...

Előzmény: Carnuntum (2942)