11_11 Creative Commons License 2024.05.25 -1 0 5567

Melkizedek.

17 Amikor a Kedor-Laomer, és a vele levő királyok fölött aratott győzelemből visszatért, Szodoma királya eléje jött Sáve völgyében (ez a Királyok völgye).

18 Melkizedek, Sálem királya pedig kenyeret és bort hozott. Ő ugyanis a magasságbeli Isten papja volt.

21 Szodoma királya így szólt Ábrámhoz: „Add nekem az embereket, a zsákmányt tartsd meg magadnak.” 23 Egyetlen fonalat és egyetlen saruszíjat sem fogadok el, semmit abból, ami a tiéd. Ne mondhasd: én tettem gazdaggá Ábrámot.  (Ter: 14:17-18, 21, 23,)

Kétségtelen, hogy az izr. kir-ok, mint a K-i kir-ok általában, papnak, mégpedig a jeruzsálemi papság örököseinek tekintették magukat. Erre utal . 4 Az Úr megesküdött és nem bánja meg: „Te pap vagy mindörökké Melkizedek rendje szerint.” (Zsolt 110,4 )

5 Így Krisztus sem önmagát emelte főpapi méltóságra, hanem az, aki így szólt hozzá: „A Fiam vagy, ma szültelek.”

6 Másutt meg ezt mondja: „Pap vagy mindörökké Melkizedek rendje szerint.” 9 Műve befejeztével pedig örök üdvösséget szerzett azoknak, akik engedelmeskednek neki, 10 mert az Isten őt hirdette ki főpapnak, Melkizedek rendje szerint.( Zsid :5:5-6, 9-10)

19 Lelkünk biztos és szilárd horgonya ez, amely a függöny mögé ér, 20 ahová elsőnek lépett be értünk Jézus, a Melkizedek rendje szerint való főpap. ( Zsid :6: 19-20, )

Sálem: Jeruzsálem rövidült változata vagy titkos neve. - A zsidó hagyomány szerint.

Jézus főpap Melkizedek rendje szerint. 1 Ez a Melkizedek – Sálem királya és a fölséges Isten papja – eléje ment a királyok legyőzése után hazatérő Ábrahámnak, és megáldotta. ( Zsid : 7: 1,)