A génelszabadulás valóban aggasztó folyománya, és minden előzetes fogadkozás ellenére, sajnos elő-előfordul. De az meglepne, ha gmo-terményeket és vetőmagot lehetne Mo-n forgalomba hozni. Persze lehet, hogy már elavult a tudásom, de én úgy tudtam, hogy max. állati takarmányozásra lehet ilyesmit az országba behozni, emberi fogyasztásra valót és vetőmagot nem. Illetve hibridet (emberi szelekcióval kiválogatottat) nem tiltja semmi, de a valódi gmo-t nem. És a címkén 1% felett kötelezően feltüntetendő, ha 1% feletti gmo-t tartalmaz az élelmi anyag vagy élelmiszer.
Nehéz kérdés amúgy, de mivel mindenki inkább dolgozik irodában, mint a paradicsomföldön, de paradicsomot enni meg mindenki akar (jó, majdnem mindenki), ezért muszáj volt olyan terményeket kifejleszteni, amik géppel betakaríthatóak, ellenállóbbak a szokásos kártevőknek vagy a hidegnek stb. stb. Ahogy mondod: főleg a gazdák kényelmét szolgálja, hiszen a gépet elég egyszer megvenni és azzal jóformán bérmunkás nélkül learatható az egész föld. Plusz a vásárló kényelmét és ízlését is szolgálja számos dolog, a mentől nagyobb szemű málna, eper vagy dinnye, hogy a répa sárga és nem fekete stb. ebbe mindig is beleavatkozott az ember, amióta csak az első magot elvetettük.
A vetőmag is lutri, nekem tetszik, hogy te a saját magodat őrizgeted. Magyarországon is van növény génbank (nem a gmo-knak, hanem az ősi terményeknek), már hallottam olyanról, hogy valaki onnan vett őshonos magot, és van egy kertész is, aki régi gyümölcsök faoltványait forgalmazza, mindig el akarok menni venni pár ritkább dolgot, de aztán sose jutok oda. Keresztmamámnak van tőle szilvafája meg almafája is. Szerintem ami már a dédanyáinknak is bevált, azt kell(ene) nekünk is vetni és ültetni (ha még életképes az új kártevők és a változó éghajlat mellett).