In Lak'ech Creative Commons License 2024.05.17 0 4 6309

A pro-t eltaláltad.

Én sem repesek a GMO szarokért, de mégsem gondolom, hogy az ilyen élelmiszerek elfogyasztása jelentené a (fő) kockázatot. Megeszed, nem leszel rákos tőle, nem halsz meg (vagyis dehogynem, de nem ettől). Persze ne zárható ki, hogy bizonyos allergiás tünetegyüttesekért nem lehet felelős. Ám a fő kockázatát abban látom, hogy a GMO növények (állatok) átkereszteződnek. Azaz "kiszabadul" a szellem a palackból. Az ősi fajok letűnhetnek, a sérül a biológiai sokszínűség.

Az én családi kisgazdaságom teljesen elszigetelt. Nem vásárolok vetőmagokat (paprika, paradicsom, tök, sóska, hagyma, stb. Évtizedek óta magam örökítem a vetőmagokat.

Hiába vásárolsz a gazdaboltban magot és termeszted magad a zöldségnövényeidet, ha már eleve a mag génmódosított.

Eklatáns példa a paradicsom. Akit termesztett valaha, csak saját fogyasztásra is paradicsomot, az tudja, hogy pl. a fürtös paradicsomok mérete egy fürtön a szártól távolodva csökken. Valamint az "ősi" fajok nem igazán alkalmasak a szállításra. Vékony a héjuk, sérülékenyek. Nosza, egy kis génmódosítással vastagítsuk meg a héját. Az eredmény az ávóskabát vastagságú héj. Nem finom, ellenben sok, és jól szállítható.

És itt a morális kérdések. Nem kellene túlszaporodni. De hát ugye a folyamatos fejlődés (??) csak növekvő népességszám mellett tartható. De mindez egy véges méretű bolygón???

Privát véleményem, hogy a jelenlegi 8 milliárdos népesség még kényelmesen táplálható volna a génmanipulált szarok nélkül is.

Egyszer egy 15 órás repülőúton Chile felé nagyon unatkoztam és kicsit számoltam. Kíváncsi voltam, mennyi is az a 8 milliárd ember.

Tételezzük fel, hogy egy négyzetméterre, ha nem i kényelmesen, de 4 ember felállítható. (A fideszes békemeneteken is kb. ilyen sűrűn ácsorognak a hívők.) Innen egyszerűen kiszámolható, hogy 8 milliárd ember hány négyzetméteren fér el. Nos, az első fotón a Föld látható. Európában keressetek egy pici piros pontot. Nem találjátok, no akkor segítek. A másodikon ki van nagyítva. Az olasz csizma részlete felismerhető. És a piros pötty is láthatóbbá válik, amely azt a területet fedi le, ahová a fenti kritériumokkal elhelyezhető a Föld népessége. Nem találtam olyan területű megyét Magyarországon, olyan kis területű megyét, amit ki tudnánk tölteni. Hajdú-Bihar megyének kb. 2/3-án elférnénk. :-)

Előzmény: Hümmögőpipőke (6308)