Hakos72 Creative Commons License 2024.04.28 0 0 639

Én sima él párti vagyok, az egyenletes szép élre törekszek, aztán vagy jobban sikerül, vagy kevésbé. Én inkább arra törekszek, hogy lágyabb szárúakhoz finomabbra kalapálni ("hártyásabbra", 1-1.5 mm körömmel könnyen mozgatható, szépen fut a fény az élen) és finomabb fenőkővel fenni, finomabbak így a fenés után az apró fűrészfogas fenésnyomok. "Szívosabb" növényekhez viszont, amik már a "hártyásabb" élen könnyen sérüléseket okoznának, kevésbé nyújtom-kalapálom az élt (inkább csak a fényfutás határáig a körömnél), vagy csak egyszerűen nem kalapálom frissen az élt, és kicsit durvább fenőkővel fenek, így dúrvábbak-nagyobbak lesznek a fűrészfogas fenésnyomok (így kicsit gyakrabban kell fenni, de jobban bírja az él, nehezen sérül).  De akkor már a megfelelő penge fontosabb szerintem, lágyszárúakhoz (pláne harmatban) mehet a hosszabb vékonyabb, kicsit lágyabb penge (könnyebben nyújtható "hártyásra"), míg a "szívósabb" növényekehez valami rövidebb, erősebb penge. 

Ezt értem a "hártyás" körömmel fényfutós egyenletes élen: https://www.youtube.com/watch?v=3rhSgD5UFQw

Előzmény: Viduka78 (638)