Azt hiszem, ez nem igaz (mármint hogy a latint próbálták ráhúzni).
Ott van pl. a finn, ott az esetek neve is latin, de van olyan, ami a latinban nincs, ott igen érdekes megnevezések születtek (természetesen latinul, pl. a III. infinitivus illativusa, ez ilyen magyaros latin, finnül - azaz latin-finn-magyarul - egyébként soha nem is bírtam emiatt megjegyezni egyetlen eset nevét sem, talán a partitivus kivételével, vannak ilyen jók is, hogy indicativus plusquamperfectum, a fene tudja, hogy mit jelent, a régmúlt valamelyik válfaja).
Hát ehhez képest mi nagyon jók vagyunk, nóbár sajnálatos, hogy az utóbbi 150 évben kiveszett a múlt pár válfaja (folyamatos múlt, régmúlt), mert egyrészt színesítette a nyelvet, másrészt könnyebb lenne külnyelveket tanulni (pl. angolt, mert a különféle perfectek ott is ilyenek, mint itt a vala végű összetett múlt idők voltak, de szép volt a nem -t-vel, hanem magánhangzóval képzett folyamatos múlt - futa, futá (minden ember a bizonyos halált - Arany J. - Toldi) is, valamint a zárt e - azaz ë - hang (ami még a negyvenes évek filmjeiben is hallható Csortos Gyulánál, Kabos Gyulánál) kihalása is nagy veszteség, mert akkoriban különbség volt pl. a hëgyës (ceruza) és a hëgyes (vidék) között, már kiejérben is (nem beszélve arról, hogy a szó végi s az első szónál dupla volt - hëgyëss -, a másodiknál szimpla).
Ez a zárt e van az angol yes szóban például, és ha mindenmi beszélné, kihallaná a különbséget a ten és a tan vagy a bed és a bad között, de a két e megvan pl. a finnben is, igaz, ott az ä-vel jelölt hang kicsit nyíltabb, mint a magyar e, de a másik - az e-vel jelölt - teljesen azonos az ë-vel.
Hogy ez mennyire fontos lenne, akkor jöttem rá, mikor orosz kollégáimal beszélgettünk - akik perfekt magyarok voltak beszédben, de írásban nem, mert - mint mondták - nem hallják a különbséget az a és az á, az o és az ó, az e és az é között, mert náluk mindegyikre csak 1 hang van, valahol a kettő között. Mi ezért nem tudjuk jól ejteni pl. az angolok sokféle a-ját (kivéve a nógrásiakat).
Kicsit elkalandoztam, lehet :-(