11_11 Creative Commons License 2024.04.17 -1 0 5487

Isten , egyistenhite hangsúlyozottan kizáró jellegű, vagyis a legerőteljesebben elutasítja bármilyen más istenség elismerését.

Mózes a hegyen. 20 Azután hozzáfűzte: „De arcomat nem láthatod, mert nem láthat engem ember úgy, hogy életben maradjon.”( (2Móz 33:20.)  Ezzel függ össze láthatatlansága.

A tízparancsolat. 1Az Úr ezeket jelentette ki: 2„Én vagyok az Úr, a te Istened, én hoztalak ki Egyiptom földjéről, a szolgaság házából. (2Móz 20,2.)

3 Azt mondta: „Isten vagyok, atyádnak Istene. Ne félj lemenni Egyiptomba, mert ott nagy néppé teszlek, 4 és magam is lemegyek veled Egyiptomba, majd ismét fölvezetlek ide. József fogja le majd a szemedet!” (1Móz 46,3)

4 Halld, Izrael! Az Úr, a mi Istenünk az egyetlen Úr! (5Móz 6:4.)

A gazdag ifjú. 18„Miért mondasz engem jónak? – kérdezte Jézus. – Senki sem jó, csak egy: az Isten.(  Mk 10:18;)

18 Istent nem látta soha senki, az Egyszülött Isten nyilatkoztatta ki, aki az Atya ölén van.( Jn 1:18. )

A főpapi ima. 3 Az az örök élet, hogy ismerjenek téged, az egyedüli igaz Istent és akit küldtél, Jézus Krisztust.( Jn 17:3. )

Isten léte örök. annak sem kezdete, sem vége nincs.

Győzelmi ének. 4Bízzatok az Úrban örökkön-örökké, mert az Úr örökké megmaradó Szikla! (Ézs 26:4)

Mindezekből következik Isten mindenhatósága és szuverenitása. Mindent Isten teremtett. 5 Ha tehát hallgattok szavamra és megtartjátok szövetségemet, akkor az összes népek között különleges tulajdonommá teszlek benneteket, hiszen az egész föld az enyém. (2Móz: 19:5.)

A bálványimádás és -készítés tilalma nemcsak az idegen istenségekre vonatkozik, hanem magának Istennek a kiábrázolását is megtiltja. 4 Ne

csinálj magadnak faragott képet vagy hasonmást arról, ami fent van az égben, vagy lent a földön, vagy a vizekben a föld alatt.(2Móz 20:4.)