Raptorka67 Creative Commons License 2024.04.15 0 0 4670

Sziasztok!

Egy kérdéssel, vagy inkább kéréssel fordulok az Arduino mestereihez!

Már kismillió videót végignéztem, de a "problémámra" nem találtam megoldást.

A magyarnyelvű Arduino-videók készítőinek is feltettem ezeket a kérdéseket e-mailben, de sajnos egy hónap elteltével sem méltattak válaszra!

Szóval a lényeg!:

- Automata öntözőrendszert építek ki itthon, ami az összegyűjtött esővízről fog - reményeim szerint - működni.
3 db ( 1000 literes ) IBC tartályba fog összegyűlni az "égi"-éltetőnedü, ebből a két alsóba gyűjtöm az esővizet, amit azután - egy szivattyú segítségével - a felsőtartályba juttatok, ahonnan elektronikus szelepek segítségével, gravitációs úton, a locsoló csőhálozatokba enged.

- Valamikor, az 1800-as években, elektroműszerésznek tanultam, de a szakmában csak 3 évet töltöttem, így a jelenlegi elektromossággal kapcsolatos tudásom, - így 40 évvel később -, kimerül abban, hogy tudom az áramról, hogy ráz! - ( jó! Mondjuk ez túlzás volt, de azért valami hasonló a helyzet!)

Sok videót végignéztem, ezért merlek zavarni benneteket a kérdésemmel! Volt amiket értettem, de volt amiket sajnos csak pilléztem!
Szóval a lényeg!:
Egy pár Arduino UNO-val szeretném megvalósíteni a következő dolgot.:

- Ultrahangos távolságmérővel szeretném a tartályok feltöltöttségét nyomonkövetni, - 20x4-es LCD kijelzők segítségével, miután az egész rendszer burkolva lesz a napfény elől, így vizuálisan nem fogom látni a tartályok feltöltöttségét!
Már beszereztem a következőket, - hozzáteszem, más dolgokat is az Arduino-ról szeretnék üzemelteni, így egy kicsit több vezérlöt szereztem be! - :

- 1 db Arduino R4 Minima
- 3 db Arduino UNO
- 1 db Arduino Mega 2560
- 3 db Sensor Shield v5.0 ( állítólag ez való az Arduino UNO-hoz )
- 1 db Arduino Mega Sensor Shield v2.0
- 2 db PWM bemenetes Ultrahangos távolságmérőt:
https://www.aliexpress.com/item/1005006307752921.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.125.591f180273rb01

- Ezenkívűl egy mázsa 5V-os, 12V-os, 24V-os optocsatolt relémodult. ( máshol is szükségem lesz ezekre, azért vettem ennyit )... Ezekkel kapcsolatban is lesznek kérdéseim!
- 5 db 20x4-es LCD kijelzőt
- stb.-stb....

Szóval a kérdések, vagy inkább kérések!
Addig minden OK, hogy hogyan működnek a fentemlített alkotóelemek, de arról "lila" fingom sincs,hogy:

- Hogyan kössem be őket!..
- Melyik Arduinót használjam?
- Lehet-e, egy Arduinóval mérni az alsó, és felső tartályok mennyiségét, két külön LCD kijelző segítségével?
- Esetemben a távolság pont fordított!... Az érzékelők a tartályok zárókupakjára lesznek felszerelve, így ahogyan telik a tartály, úgy csökken a mért távolság!!!
- Megoldható-e, hogy literben jelezzen ki az LCD?... ( A felső tartály esetében 0,9 cm felel meg 10 liternek, míg az alsó tartályok esetében, ugyanez az érték 20 liternek, hiszen a két alsótartály párhuzamosan van összekötve! ) ...A felső és az alsó tartály esetén is, a 98 cm felel meg a "0" liternek.
- Lehet-e "riasztási" szintet baállítani?.. pld. azért, hogy az alacsony szinten lévő felsőtartály esetén elindítsam a szivattyút, hogy vizet pumpáljon az alsó tartályokból a felsőbe?.. Ezt a riasztást kitudom-e küldeni egy reléhez, ami beindítja szivattyút?

- Valahogy így képzeltem el a 20x4-es LCD-k kijelzését:

- Felső tartály:

"Felso tartaly"
"230 liter"
"Riasztasi szint:"
"100 liter"

- Alsó tartály:

"Also tartaly"
"510 liter"
"Riasztasi szint"
"200 liter"

Szóval tudnátok-e nekem ebben a projektben segíten?

- Megírja-e számomra valaki az IDE-t?
- Adnátok-e ötleteket, hogy mit, hogyan kössek be?
- Melyik Arduino-t és kegészítőket használjam?

Egy teljesen más kérdés!:

- Hogyan tudom vezérelni az Arduino-val az 5, 12, 24V-os optocsatolt relémodulokat?.. Szükség van jelerősítő tranzisztorokra?.. ÉS ha igen, akkor melyik feszűltség esetén milyenre?.. hogyan kössem be őket az Arduino-ra?

NA! ... Jól elláttalak benneteket kérdésekkel, kérésekkel!
Természetesen nem ingyen kérem!
Ha tudtok segíteni, akkor azt megköszönöm!
Mondjátok meg az árát, és ha belefér a büdzsémbe, akkor, aki segít annak utalom az összeget!

Üdvözlettel: Béla