"Egyrészt ismerni és felismerni kell a növény betegségeit és kártevőit, másrészt tudni kell, mit kell rá venni a gazdaboltban (ha van) és itt a baj!"
Hiába tudom, hogy mivel kellene cseresznyelégy vagy szilvadarázs ellen védekezni, ha nem lesz semmim hozzá (OK most még van, mert költséghatékonyság miatt többet vettem belőle, de ez nem tart sokáig). Most is van nekem is Teppeki, de az erre nem jó.
A szél is sokszor betesz (tegnap is, meg ma is; most a meggy monilia az aktuális), ez volt amikor a kajszit kellett monilia ellen fújjam, annyira besötétedett, hogy alig láttam (de ekkor csökkent annyira a szél, hogy kezelhetővé vált).
Sokkal jobban örülnék ha nem lenne ennyire kritikus, hogy minden kezelést időben megkapjon, nem számítana, ha pl. 1 kezelés kimarad. Ez lenne a könnyű ellenfél, nem az, hogy lemosó mellett még 2x kell virágzásban permetezni (jó esetben mint az idei év; a meggyre tavaly ez sem volt elég kb. 1.5 hónapig virágzott...).
Sokkal többről van itt szó, minthogy megszépülnek az emlékek.
Régen (évtizedekkel ezelőtt) is volt kajszink (OK, nem ott ahol most lakunk), nem volt ennyire zűrös.
Tavaly a környéken lévő legtöbb meggy nagyon megsínylette az időt, sok teljesen tönkrement. A kajszinak is nagyon neki mentem az ollóval, mert termés úgysem volt, idén is kellett kicsit faragni, úgy hogy elég gyorsan elvirágzott és többször volt permetezve.
A gazdaboltos ahova járok valamiért azt hitte, hogy van zöldkönyvem (nincs) és elkezdte magyarázni, hogy a sok extra adminisztráció miatt nem is fog a Mospilannal foglalkozni (persze lehet csak szimplán nem éri meg neki anyagilag ha kicsi a forgalom, mert akik nagyban vásárolnak eddig sem oda mentek).