nyman Creative Commons License 2024.03.27 0 0 9528

A kiszamolo.hu-n a Kvázi ingyen bankszámlák belépési bónusszal - Kiszámoló - egy blog a pénzügyekről (kiszamolo.hu) cikkhez írt kommentet ide is bemásolom. A George bépített költéselemzésről már írtam, de azóta több tapasztalaom van, már volt, hogy meetingek alatt újra paramétereztem :)

Eddig kétszer lettem Erstés ügyfél, pedig egyszer sem nyitottam náluk számlát. :) Előszőr a Postabanktól kerültem oda kb. két évtizede, utána meg az előző évtizedben a Citibanktól.

Az ex-Postabankost egy "folyószámla racionalizálás" során pár évre rá felmondtam.

Az exCiti TOP-ban az alapok full ingyenesek. A kártya, az utalás, a számlavezetés, ha érkezik havi 150 ezer, a kpfelvét(!) stb.

Ami viszont pénzbe kerül, azok a Push üzenetek. Ráadásul üzenetcsoportonként, pl. egyenlegközlő, kártyás tranzakciók stb. De van egy 990 Ft-os max havi díja.

Elviekben szentségelhetnék ezért, de ha nagyon zavarna, lemondhatnám.

Most lehet, hogy sokan ERSTE-s ügynöknek fognak tartani, de jelenleg ezt a bankot tartom a saját szempontjaimból a legjobbnak. Pedig pár éve még nagyon szidtam, de sokat fejlődtek. Miért?
- Több folyószámla lehet és pár klickkel is nyitható volt. Van három forint, vannak deviszaszámláim.
- A devizaszámláknál ha csak néhány tíz fillérrel is, de kedvezőbben vált, mint a Revolut munkaidőben. Valahogy itt nagyobb biztonságban érzem a pénzt, mint a Revolutnál
- A gyerekek számláit is látom. (Most ott is van 12 ezer forint jóváírás)
- Van két hitelkártyám is itt, az egyik MAX, a másik egy Platinum. A díjait mindegyik visszahozza, bár a Platinum évi 25 ezer vs elméleti 36 ezer nem nagy különbség. Azért elméleti, mert lefele kerekít a költéseknél. A Platinumot használom a gyorstósávra a repülőtéren, az MC Loungba, illetve ad még évi 10 darab ingyenes Lounge belépőt más reptereken is. Használjuk az Aquaworldbe, de amit itt nyújt, az több a semminél, plusz kényelem ugyan, de ezért nem tartanám.
- A bankkártya mögötti számla változtatható. Ez sajnos nem olyan jó, mint a Revoluté, ami automatikusan abban a devizában terhel, amiben a költés van. Ugyanakkor ez lehet inkább plusz biztonság.
- A kártyalimitek automatikusan 24 óra után visszaállnak. Nem kell 2x tökörészni. A kártyák fagyaszthatóak is. Ez egy pár hónapos feature, máshol évek óta van.

Ami zseniális - szerintem - az a költéselemzője. A több folyószámlára ezért van szükségem.

Egy van a közös családi kiadásokra, egy a sajátra. Az adott költést innen átutalom. A harmadikhoz rendeltem a kártyát a kp. felvéthez, meg minden mást, amit nem akarok, hogy a költéselemzésbe bezavarjon. Pl. a számlák díjkedvezményeihez szükséges ping-pongozásokat.

A költések kategorizálhatók, szabályok is beállíthatóak. Plusz ezen felül hastaggel is elláthatóak. Garancia, vagy más esetben mellékletet is tudok csatolni és ez a szerveren tárolódik, ha kell később letölthető.

A beépített költségelemzője a körcikkdiagrammal, oszlopdiagrammal alap dolgokra alkalmas. Ez megjelenik a webes felületen és az alkalmazásban is.

XLS export paraméterezhető, megjegyzi az utolsó beállítást.

Ahogy írtam a kiadás tagelhető. Az autó kiadásnál megadom a rendszámot, az ingatlanokál hogy melyik, a gyerekekkel kapcsolatosoknál a gyerekek neveit, felújításnál anyag, munkadíjköltség stb.

A tagek XLS exportnál külön oszlopba kerülnek. Így egy pivot táblában olyan rendszerezést csinálok, amilyet szeretnék pár klickel. Pl. éves szinten valamelyik gyerek összes kiadását, a ruhától az edzésig. Vagy, hogy melyik ingatlannál mik voltak a felmerülő költségek.

Korábban használtam a Wallet by Budgetbankers-et. Az is nagyon sokoldalú. Illetve van olyan feature, amit az Erste George nem, vagy fapadosabban tud. Ugyanakkor összességében nekem a George-os megoldás kényelmesebb.

Remélem nem vezetik ki, vagy nem fognak később, a mostani beetetés után valami magas extra díjat kérni. Így a fent említett 990 forintos havi költség a fenti extrákért nekem rendben van.