Ez megint egy nagyon tartalmas, élményteli nap volt a számodra!
Én több évtizeddel ezelőtt, ugyancsak szervezett csoporttal jártam Pannonhalmán, tényleg lenyűgöző a rengeteg látnivaló.
Abszolút találkozik az ízlésünk: a barokk nekem is túldíszített, a gótika a kedvencem.
A Munkácsy képekkel is ugyanez a probléma: a kátrány alap miatt sajnos megállíthatatlanul feketednek a képek színei.
Nemrég volt egy film az M5-ön Munkácsyról, ott elmondták, hogy anno figyelmeztették is őt erre, de mert nagyon szerette, hogy akkor a fekete színeket gyönyörű csillogóra hozta ki ez az alap, nem volt hajlandó változtatni a technikáján.
Egyébként nem tudom, valaki a csoportotokból akart-e fényképezni, ill. tette is - nekem ugyanis e téren volt egy maradandó emlékem erről a látogatásról. 9 éves voltam, mikor édesapám először adott fényképezőgépet a kezembe, azóta számomra evidencia, ha valami szépet látok, hogy másnak is megmutathassam, ill. bármikor vissza tudjam nézni, előszeretettel lefotózom. Kezdetben még fekete-fehérrel, filmre, amit megtanultam laborálni is. Aztán persze jött a színes film, azóta meg már a digitális fotózás.
Nos, ezt akartam megtenni ott is - természetesen nem vakuval, ezt a szabályt pontosan ismerem már kezdettől fogva az ilyen helyekre vonatkozóan. Ám a pap idegenvezetőnk azonnal rám szólt, mikor meglátta a kezemben a gépet, hogy ha nem váltottam a pénztárnál erre külön jegyet, akkor tilos!
Nagyon pipa lettem, csípőből válaszoltam neki: az Istent imádják, ne ennyire a pénzt!
Azóta sincs fotóm Pannonhalmáról.
Valószínű, a neten már sok kép fenn van róla, de juszt se kerestem rá.
Nem tudom, ez azóta változott-e.