Wic Creative Commons License 2024.03.20 -6 0 35

A kritika 10/10

Én megnéztem a filmet, teljesen nézhető és szórakoztató, de egy alkalmas film. Júlia és Farkasch csatáját túltolták kicsit, de ugye a szórakoztató/kaland/akciófilmek általában nem túl realisták.

Szerintem kb. a Hadik szintjén van a film, vagy egy kicsit felette, kb. ugyanaz a pontozás illene rá az IMDB-n, ha a pontozók realisták lennének, és nem végtelenül elfogult ballib hisztérikák.

Lehet, segített volna a pontozáson, ha ebben a filmben is szerepeltetik Noárt, vagy pl. Nagy Ervint, a két ballib üdvöskét, akik folyamatosan hánynak a kormányra, de azért az állami támogatású filmekben szerepeltek, és elfogadták a gázsit is.

Visszatérve a filmre: a film nem történelmi film, hanem szórakoztató és ilyen szemmel is kell nézni.

És van benne pár érdekesség, ami a figyelmes nézők szemét megütheti: ilyen például a háttérben néha feltűnő, építés alatt levő Lánchíd. Szerintem sok fiatal nem tud arról (vagy nem köti össze magában az évszámokat), hogy a Lánchíd a forradalom idején épült. Ha már csak emiatt a kezükbe vesznek egy könyvet, vagy elkezdenek ezzel kapcsolatos internetes források után kutakodni, és megismerik a történelem eme szeletét, már megérte a filmet elkészíteni.

Pont emiatt nincs bajom a történelmi szemléletű kritikákkal se, ha ezeket elolvassa az ember, már abból is tanul valamit.

Ja, és ha az ellenzéknek lett volna egy kis esze, ebből tőkét is kovácsolhattak volna: "Fiatalok, irány a mozi, tanítási időben, utána pedig a következő töriórára töri szakkörre (mert ugye suliban nincs politizálás /a szerk./) kérek egy esszét arról, hogy milyen hibák vannak a filmben. Utána pedig megvitatjuk, hogy az akkori osztrák elnyomás miben hasonlít a Zorbándiktatúrára. Ne feledjétek, ti is lehettek forradalmárok!"

Előzmény: kilógó lóláb (34)