supertzar Creative Commons License 2000.05.18 0 0 1676
Szia Raul,

A helyzet az, hogy végeztünk mi mindenféle számításokat, elemeztünk mindent, még a floridai hurrikánoknak a magyar rockerekre gyakorolt hatását is megszakértettük, de csak az jött ki, hogy a CD-s dolog nem működik.

A számítógépes újságok terén vajmi csekély ismerettel rendelkezem, de azt tudom, hogy ha odakinn, tőlünk nem keletebbre, egy CD-s rockújságra rákerül egy nóta, legalább az adott kiadó a költségek egy részét vállalja. Pl. a jogdíjat. Sajna, a magyar zenei piac annyira csekély, hogy ezt a kinti kiadók sem vállalják. Ahhoz több, jóval több hanghordozót kéne eladniuk itthon.
Ezért nem csinál más zenei újság sem mellékletet hivatalos kiadótól származó muzsikákkal.

Azt se feledjük, hogy a főáramban, a mainstreamben, mennyire van jelen ma a rockzene. Semennyire. Ehhez képest a számítógépes piac mekkora? Orbitális. Talán összehasonlítást sem szabadna tennünk...
Sajna, ez a valóság.

És akkor ugye ott van még a terjesztés, ami amúgy is nagyon akadozik.
Az újságok eladási árának (-12% ÁFA) nagyjából 40%-a(!!!) a terjesztési jutalék, időszakos kiadvány esetében ez még magasabb. Ha egy adott MHH-ból van kazettás és kazettás nélküli is az újságosnál, akkor abból a kazettás már időszakos kiadvány (más az ára, más a kódszáma). Ha még CD-s is lett volna, akkor az egy újabb időszakos kiadvány.
Egyszerűnek nem nevezhető matematikai számítások bizonyítják, hogy kiadói támogatás vagy külső szponzor nélkül az, hogy a CD-melléklet az újságosoknál is kapható legyen, kivitelezhetetlen.

A decemberi tapasztalat és a májusi felhívás számunkra is azt bizonyította, amit egyébként én nem hittem volna, hogy a CD-s melléklet iránt minimális az érdeklődés. Ez pillanatnyilag tény.
Nyilván, aki itt lóg az Indexen még kevésbé vehető
mintának, hiszen itt az új mp3-ak letöltése olyan természetes, ahogy más felhörpinti a reggeli forró kakaóját.

Egyébként 4 évvel ezelőtt még a vezető brit rocklap, a Kerrang! is csak kazettamellékletet csinált, úgyhogy a hazai viszonyokat tekintve, ez akár természetesnek is tekinthető. Egyszer, talán...

Más. A Metalium már új nóta lesz, a június végén megjelenő kettes albumról.

A listát pedig azért nem közölhettük előre, mert még a leadás napján is változott. Ugye, azt már írtam, hogy a hazai multik nem akartak nótákat adni (Költségük nem lett volna amúgy, semmilyen), tehát a tervezett dalok harmada/negyede szép lassan elszállt. Nem válaszolt a kinti kiadó (profizmus rulez!) az Immortal/Marduk/Mayhem miatt, így a fekete frakciónak annyi lett. Nem érkezett meg az egyébként engedélyezett és el is küldött új Fates Warning, új King Diamond és új Stuck Mojo nóta, tehát ezek is mentek a levesbe.

Jószerivel az előzetes tervek közül alig valósult meg valami, tehát kaptunk volna az orrunkra, ha valamit meghirdetünk és egész más sül ki belőle.