Aphelix Creative Commons License 2024.03.19 0 1 4658

Na igen, ez nem egyszerű téma, de hál'istennek belebukni nem lehet :)

Első lépésként bőven elég annyi, ha az ember megérti, hogy benne is dolgoznak ösztönök (a szexen kívül is), és befolyásolják bizonyos érzelmeit, döntéseit, illetve hogy ezeket az ösztönöket az evolúció alakította ki. Azért ez még nem valami titkos azték misztérium, szerintem egy átlagos IQ-val simán megérthető, és nincs semmi veszélye, viszont az emberek 90%-a még ezt a szintet sem éri el. A legtöbben azért, mert egyszerűen nem gondolkodnak, sokan mások meg azért mert azt képzelik, hogy ők irányítják saját magukat és hülyeségnek veszik, hogy őket befolyásolná valami állatias bigyó, mint az "ösztön". Ők azon már túlnőttek, túl okosak és civilizáltak... Na ezek a legtudatlanabbak és esnek pofára a legnagyobbakat.

Közben meg általánosan megfigyelhető, hogy ilyen alapprogramok irányítják az embereket, hogy a nő érzelmi alapon próbál békét teremteni, a férfi meg értelmi alapon próbál igazságot tenni. És ha az ember még saját magán sem látja meg ezeket, akkor k*rvanehéz neki megmagyarázni, hogy 1. ezek az ösztönös viselkedésmódok bizonyos helyzetekben nem alkalmazhatóak, hiába erőlteti az ember, nem jó eredményre vezetnek; 2. amúgy meg kiegészítik egymást és mindkettőre szükség van, csak tudni kell hogy melyikre mikor.

Az ösztönökkel kapcsolatos nemtudás és nemértés egyik eredménye, ha valaki mindig és minden helyzetben a saját ösztön-módszerét erőlteti, a másik nemét pedig mereven elutasítja és hülyeségnek tartja - és még azt sem tudja, hogy ezt nem is tudatosan teszi, csak zoknibáb 1 millió év evolúció kezén. Egy automata amibe a jóisten azt programozta, hogy egy gondolati sémát kalapácsként használva mindent szögnek nézzen. Én nagyon szomorú lennék, ha lenne lehetőségem magamban felismerni az ilyesmit, de valami hülye okból elutasítanám, mert szerintem teljesen más életminőséget és bölcsességet jelent érteni dolgokat, mint nem érteni, legfőképpen ha a saját lelki-szellemi működésemről van szó.

Ha szabad a saját példádra egy kicsit más fényben világítanom: téged is a nemtudás szivatott, és a megértés segített rajtad.

Előzmény: endrebá (4657)