MrJones512 Creative Commons License 2024.03.17 0 0 3031

https://telex.hu/kulfold/2024/03/17/paul-alexander-polio-jarvanyos-gyermekbenulas-vastudo-meghalt

vastüdő elég rémisztő orvosi segédeszköz. Alapból még tán nem is olyan fenyegető, végül is csak egy nagyjából egy méter átmérőjű, két méternél alig hosszabb henger, amit valamiért még halvány okkersárgára is festettek. Rémisztővé attól válik, hogy aki vastüdőre szorul, az ebben a klausztrofóbiás hengerben élheti aztán az életét, épp csak a feje lóghat ki belőle. A héten meghalt Paul Alexander 72 évet töltött egy ilyen szerkezetbe szorulva, hogy az negatív nyomással támogassa tüdejét, amit izomzata nem tudott működtetni.

...

Tényleg vasember volt. Szó szerint.

De legalább megtudtam, hogy hogyan működik a vastüdő.

Eddig ugyanis abban a hitben éltem, hogy rendesen helyettesíti a tüdőt. Vagyis oxigénnel dúsítja a vért, miközben kivonja a széndioxidot.

Oszt' közben csak egy vákuumkamra, ami először megszívja a mellkast, hogy levegővel teljen meg, aztán túlnyomással kipréseli belőle.

Tehát nem a tüdőt pótolja, hanem csak a légzőizmokat.

Hát... én nem ismerem mélységében a polio működését, de ha már lassan ott tartunk - egy kis túlzással -, hogy agyátültetés... akkor pár izomdarab átültetése nem lett volna már rég kivitelezhető?

Vagy hogy ha már egyszer "békalégzéssel" is elboldogult egy-egy rövidke időre, akkor egy sima túlnyomásos légzőkészülékkel (amilyen a búvároké) akár órákig is elfüggetlenedhetett volna.