Didergő Király Creative Commons License 2024.03.09 0 0 271623

ki fogtok akadni, de van egy kis problémám a rózsatelepítéssel. ide tettem fel képeket, hogy érthető legyen a dolog. elkezdtem átültetni a fairy-ket, 4x11-esre terveztem az ágyást. 60 cm-re vannak egymástól az egyes növények és a sorok is, tehát minden irányban egyenlő távolságra vannak egymástól a rózsák. háromféle rózsaszín, random elosztásban. már az elején felmerült bennem, hogy cikk-cakkban kellene ültetni a sorokat, mert úgy látom, hogy a fairy a legtöbb helyen úgy nő, hogy hoz jó hosszú, kb. 50 centis hajtásokat, amik csoportosan megdőlnek jellemzően déli irányba vagy amerre lejt a terület, kb. 45-90 fokos körcikkelyt lefedve. így ha szabályos négyzetrács metszéspontokra vannak ültetve, akkor leginkább pont egymásra dőlnek, míg ha a sorok cikk-cakkban vannak, eltolva egymáshoz képest, akkor jobban kitöltik az egymás melletti sorok egymás közeit. azért vetettem el a cikk-cakkban ültetést, mert a rózsaágyást levendula szegélyezi majd, és ha cikk-cakkban ültetném a sorokat, akkor a rövidebbik oldalon a sorok nem egyforma távolságra lennének a levenduláktól, hanem 2 sor kb 70 centire, 2 sor 100 centire. viszont ma azzal a kínzó érzéssel ébredtem, hogy mégiscsak a cikk-cakk lenne a helyes megoldás. amúgy ne tudjátok meg, hogy milyen pontosan, milliméterre belőttem, hogy egyforma távolságra legyenek egymástól a rózsák. és hogy ez nekem mennyi ideig tartott az alsó 10-15 cm sóderes réteg cseréjével együtt. (4x6 óra a 22 rózsa). tudom, hogy gáz, ez van, vállalom. szóval két sor elültetve, de ha megerősítitek, hogy a cikk-cakk a jobb megoldás, akkor kiszedem a második sort és eltolom a képen látható módon. tudom, hogy az eltolt soros kép nem néz ki a olyan jól, mint a négyzetrácsos, mert egymásba érnek a színek, de a valóságban az a jobb szerintem. az egyik rajzon fekete pöttyökkel jelöltem, hogy hol vannak a már elültetett rózsák, és színes pöttyökkel, hogy hova kellene ültetni őket érzésem szerint. a narancsos sáv egy másik, magasabb, narancs színű rózsasor lenne, de azzal is lesznek gondok szerintem, mert a képen X-szel jelölt fákhoz nagyon közel kellene kotorászni a rózsák ültetésekor. de már a legfelső fairy sor is 30 cm-re menne a két fától. az elültetett sorok között lévő 3 db pálca a legsötétebb rózsaszín rózsák helye. azért vannak kihagyva, mert azokat még csak tavaly ősszel dugványoztam, egy évvel később lesznek átültethetők, mint a másik két rózsaszín. a bambuszok csak azért vannak leszúrkálva, hogy ne járjanak rá a helyre kocsival.

vélemények