max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2024.03.05 -2 0 2854

Ezekkel semmi gond, míg egyéni preferencia vagy tanács.

Nekem is vannak hóbortjaim. Pl. nem dohányzom, nem iszom alkoholt, van egy rakás háziállatom, utálom a modern zenét, nem olvasok krimit és indiános könyvet, utálom a kalandfilmeket, nem szeretem a smink nélküli nőket, nem tetszenek a szőke nők, szeretem a cicanadrágos nőket, de nem szeretem a miniszoknyásokat, stb. De ha ezek bármelyikéről azt állítanám, ezt a Bibliából olvastam ki, akkor már baj lenne. Főleg ha azt kezdeném terjeszteni, kötelező a hóbortomat betartani.

Valami ilyen White asszonyság esete. Inteligensebb volt az átlagnál, nőként képest volt vitában leverni képzett férfi teológusokat. Közösséget is tudott építeni. Hivatalosn mint nő nem lehetett egyházfő, de mindvégig ő volt új egyháza tényleges vezére.

Aztán halála után jött egy új messiás, Armstrong bácsi, aki "rájött", az adventizmus nem elég kemény, így keményített. Így lettek az armstrongista egyházak. Ott nem csak szombatmánia van, hanem az összes zsidó ünnepet megülik, míg az adventisták alkalmazkodnak az általános keresztény szokásos: azaz csak húsvét és pünkösd, de kürtzengés nap, engesztelés nap, s sátoros nap az nincs.

Meg az armstrongisták Háromság-tagadók,  míg az adventisták de facto elfogadják a niceai-konstantinápolyi hiszekegyet.

Emiatt az átlag protestáns az armstrongizmust jellemzően pogány vallásnak tekinti, míg az adventizmust jellemzően elfogadja kereszténynek.

Előzmény: elterito (2845)