Elminster Aumar Creative Commons License 2024.03.04 0 0 2709

"Ez az előírás, vagy akár erkölcsi szabály, nem onnan eredetezhető, és az emberiség nagy részére nem a Biblia alapján hat."

Tudod, van ez a bon-mot, hogy valaki előadásán a hátsó sorban felállt egy fickó és megállapította, hogy ami az ismertetett dologból helyes, az nem új, ami új az viszont nem helyes. Dettó ugyanez a bibliás törvények esete. Ami örökérvényű együttélési szabály, az Jahvetól meg a héber megmondóemberektől független ősi igazság, viszont a többi "szabály" amit bemesél a Biblia, az baromság.

A "ne lopj!" szabályt például a letelepedés és a magántulajdon kialakulása hozta létre. Igazán szánalmas az a nép, akinek egy Isten kell, hogy megmondja nekik: ne lopjon. Vagy, hogy ne öljön. Az értelmes népeknek ez a felismerés megy saját erőből is.

Viszont az, hogy "én vagyok a ti istenetek és ne legyen más istenetek rajtam kívül", na az a hamis bemesélés csimborasszója. Az adott isten önjelölt papjai kiválóan megéltek ebből a hitetésből. (Pl. az áldozatnak hozott állatok "vágóhídi hulladék" részeit elégették az istenüknek az oltáron, a színhúst meg a vesepecsenyét pedig jóízűen befalták, és a kidagadó hasukat simogatva nagyokat böfögtek elégedetten.)

Előzmény: Zellem Estelen (2706)