Mindenképpen, ősszel konzultálunk.
A Revitákat már megmetszettem, de a metszedék kb. 5 napja van levágva
és kint van a kertben (nem hűtőben, de a nappali időt leszámítva még elég hideg van kint).
A megmetszett fákhoz már nem akarnék inkább hozzányúlni, bár 2-3 db ceruzavastagságú
oltóvesszőt akár még levághatok, az nem sokat ront rajta.
Ha gondolod és kellene a Revitából oltóvessző, azt tudok küldeni.
Befóliázva rakd a hűtőbe.
Talajtodtól függően ha most nincs alanyod, most még ültethetsz vásárolt csemetét.
(Én, de ez nagyon szubjektív:)
Kötött agyagos talajra cseresznyeszilva alanyt javasolok.
Alföldi homokos vagy Balatoni vulkáni eredetű talajra a GF x (500 vagy 690?)
mandula a másik vmi mandula-őszibarack hibrid alanyt, esetleg szilvát.
Ha nincs semmi az Auchanban 2600 FT-ért vehetsz alanynak:
Mirabolán alanyon lévő kajszit. Arra is ráolthatod.
Kajszira lehet őszit, fordítva nem.
Vagy szilvát is vehetsz, legjobb szerintem szintén mirabolán alanyon.
Az én alanyaim a tópartról kiásott vad mirabolán alanyok voltak.
Elülteted, locsolod heti 2*, megvárod amíg megered az alany.
Ha megeredt a hűtőből kiszeded a küldött nyugalomban lévő nemes oltóágat,
és ékoltással beoltod a megeredt alanyba. Ennyi. Jól összeszorítod oltófóliával, én
az oltófóliára egy nagyon szoros vastag cérnával jól összeszorítom szorítókötésre.
Mert ha nincs megszorítva, és pld mozgatja a szél, sosem fog összeforrni, és vagy rögtön vagy idővel elhal a nemes.
Ha megeredt a nemes, eredés után 1,5-2 hónappal a szorító kötés szerű cérnát el lehet, sőt el is kell távolítani.
Eddigre össze kell forrjon.
1%-os peroxidos lágyvízzel megspriccolhatod az oltás helyét, hogy a fólia alá rakódott gombát ha van kiírtsa, és újrafóliázom még 1 hónapig oltószalaggal, de már szorítókötés nélkül.
Ennyi.
Ha sokára eredt meg az alany (mostani tavaszi ültetésnél ez előfordulhat)
akkor a hűtőben tárolt nemes oltóágat hetente egyszer ki kell venned a hűtőből, ki kell tekerned a fóliából, és 0,5-1%-os peroxidos lágyvízzel be kell spriccolnod.
A lágy víz újrahidratálja a fás szöveteket, és azonnal felszívódik a diffúziónyomás miatt.
A csapvízet sokkal nehezebben veszi fel a fás szövet.
A 0,5- 1% peroxid pedig nem árt a fának (az egyébként egy növényi jeladó molekula is),
de gomba és baktériumírtó hatású.
Tehát ha nedvesen visszafóliázod és be a hútőbe, akár hónapokig tárolhatod így a nemest
nedvesen, életképesen, és a nedvesség miatt nem fog bepenészedni meg berohadni (baktériumok) sem, mert a peroxid ezt megakadályozza.
Az oltás akkor szokott sikeres lenni, ha az alany már feléledt és hajt, a nemes amit bele szánsz pedig még nyugalomban "alvón" van. Ezért jó a nemest korán megszedni és hútőben tárolni.
Ezzel a módszerrel azt is meg tudod tenni, hogy későn hajtó alanyra oltasz korán
feléledő nemest. Ez pedig a virágzási idődet 1-2 héttel is késleltetheti,
ami pld. a (sárga)baracknál nem utolsó szempont.
Miskolcon vagyok, majd küldök e-mailt amiben megírom az elérhetőségemet, ha tényleg kell a Revita oltóvessző. (Most dolgozni fogok, csak kedd-szerda- csütörtökön érek rá majd ezzel foglalkozni.)