Fejből nem tudom, kint van a hétvégi házban/teleknen.
Ott a helyi háztartási boltban szoktam venni egy gombaölő permetszert,
meg beleöntök egy rovarölő port, ha van rajta levéltetű.
Levéltetű inkább csak az első 1-2-3 évben szokott lenni rajta, amig kicsik a fák.
4 évesnél idősebben már szerencsére valamiért nem szokott lenni.
Holnap megyek ki, megnézem az összetevőket és leírom.
De ezek ilyen "gagyi" szerek, amiket a háztartási boltban árulnak.
Az itteni profik lehet ki is fogják nevetni.
De ebben a Revitában az ajó, hogy neki ez is elég.
Sőt, az idősebb fákat már általában nem is kell permetezni.
Legfeljebb ha 2 hónapig esős az idő vagy ilyesmi.
Hobbikertészkedőknek jó, profi termelőknek nem való, nekik vannak jobb (de munka és költségigényesebb) fajták.
Mi már vagy 10-12 éve ültettük az első ilyen fát, és szinte minden évben jól terem
(tavaly volt először hogy nem volt rajta termés, mert ő is lefagyott).
Szóval azt gondolom amit leírok az tényleg így is van.
A többi fajta lehet hogy jobb, vagy finomabb ami volt nekem korábban
(pld. Red Haven, Champions) , de sajnos annyi permetszert, munkaórát már nem akarok,
és a többi hobbim/munkám miatt nem is tudok ráfordítani.
Azok kisüzemi fajták.
Ezt csak rendesen meg kell metszeni, koronaalakítás ugyan úgy, meg idősebb fáknál a korona fentartó metszés és kész.
Meg ha nagyon esős idő van évente egyszer 1 permet, de az is inkább csak a fiatal fáknak, az idősebbek birják, tafrinás levélfodrosodásnak ellenálló, az ellen nem kell permetezni.
Illetve ha nagyon sokat köt, akkor a mogyorónyi méretnél a termések felét lecsípem, lecsavarom róla,
de ezt már a gyerekek is meg tudják csinálni.
Így szép nagy piaci méretűre nő, na jó kb. 65 g termés lehet, ami 6- max 8 cm átmérőt jelent.
Az ízze meg isteni.
Sokan írták hogy nem éri el az ízze a Red Havent meg a Championst,
lehet, de ha azt nem tudod termeszteni, mert arra nincs annyi erőforrásod/időd,
akkor ez egy reális alternatíva.
A ritkítás viszont befojásolja a termés ízzét is, mert ha kicsik maradnak a termések (ritkítás nélkül)
akkor valamiért az ízze sem lesz az igazi, nem tudom miért, de ezt már az elmúlt tizen évben megfigyeltem hogy így van.