Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.03.02 0 0 21251

Fejből nem tudom, kint van a  hétvégi házban/teleknen.

Ott a helyi háztartási boltban szoktam venni egy gombaölő permetszert,

meg beleöntök egy rovarölő port, ha van rajta levéltetű.

Levéltetű inkább csak az első 1-2-3 évben szokott lenni rajta, amig kicsik a fák.

4 évesnél idősebben már szerencsére valamiért nem szokott lenni.

 

Holnap megyek ki, megnézem az összetevőket és leírom.

De ezek ilyen "gagyi" szerek, amiket a háztartási boltban árulnak.

Az itteni profik lehet ki is fogják nevetni.

De ebben a Revitában az ajó, hogy neki ez is elég.

Sőt, az idősebb fákat már általában nem is kell permetezni.

Legfeljebb ha 2 hónapig esős az idő vagy ilyesmi.

 

Hobbikertészkedőknek jó, profi termelőknek nem való, nekik vannak jobb (de munka és költségigényesebb) fajták.

 

Mi már vagy 10-12 éve ültettük az első ilyen fát, és szinte minden évben jól terem

(tavaly volt először hogy nem volt rajta termés, mert ő is lefagyott).

Szóval azt gondolom amit leírok az tényleg így is van.

 

A többi fajta lehet hogy jobb, vagy finomabb ami volt nekem korábban

(pld. Red Haven, Champions) , de sajnos annyi permetszert, munkaórát már nem akarok,

és a többi hobbim/munkám miatt nem is tudok ráfordítani.

Azok kisüzemi fajták.

 

Ezt csak rendesen meg kell metszeni, koronaalakítás ugyan úgy, meg idősebb fáknál a korona fentartó metszés és kész.

Meg ha nagyon esős idő van évente egyszer 1 permet, de az is inkább csak a fiatal fáknak, az idősebbek birják, tafrinás levélfodrosodásnak ellenálló, az ellen nem kell permetezni.

Illetve ha nagyon sokat köt, akkor a mogyorónyi méretnél a termések felét lecsípem, lecsavarom róla,

de ezt már a gyerekek is meg tudják csinálni.

Így szép nagy piaci méretűre nő, na jó kb. 65 g termés lehet, ami 6- max 8 cm átmérőt jelent.

Az ízze meg isteni.

 

Sokan írták hogy nem éri el az ízze a Red Havent meg a Championst,

lehet, de ha azt nem tudod termeszteni, mert arra nincs annyi erőforrásod/időd,

akkor ez egy reális alternatíva. 

 

A ritkítás viszont befojásolja a termés ízzét is, mert ha kicsik maradnak a termések (ritkítás nélkül)

akkor valamiért az ízze sem lesz az igazi, nem tudom miért, de ezt már az elmúlt tizen évben megfigyeltem hogy így van.

 

Előzmény: zsorsz (21250)