kitadimanta Creative Commons License 2024.02.29 -1 0 25283

"Jézusról, az EMBERRŐL, egy árva büdös szót nem mond. Se hogy honnan jön, se hogy kik a társasága, se hogy mint csinált életében, semmi! Az égegyadta világon semmi. Mintha az EMBER Jézus soha nem is élt volna ezen a sártekén,"

Ez teljes mértékben igaz. Mégis megemlíti legalább a nevét, s azt is, ő (Pál) mit gondol róla, a kivégzéséről, stb...

Ez mégiscsak több, mint az, mikor egy árva szó nem sok, de annyit sem szólnak Pálról sem az evangéliumokban, sem apokrifekben. (szó szerint egy két kivételtől eltekintve)

"Vagy - ami valószínűbb - Tarsusi Saul semmit se tudott az EMBER Jézusról. Ő csak rárepült egy Joshua ben Joseph nevű názáreti ács szájhagyományban terjedő történetére, és erre alapozva kidolgozott egy "fúziós tanítást" összekutyulva az ősi héber Mózes-hitet a perzsa Mithrász-kultusszal és a görög misztériumvallásokkal."

Ehhez miért kellett neki egy dávidi kort, a nemkívánatos izraeli királyság fénykorát megidéző Jézus?

Ezzel nyitja legterjedelmesebb levelét: Rm1:2-3. "Melyet eleve megígért az ő prófétái által a szentírásokban, Az ő Fia felől, a ki Dávid magvából lett test szerint,"

Dávid - a közhiedelemmel ellentétben - nagyon nem volt a héberek szemében még tiszteletre méltó sem...

Zak12:7. "És megoltalmazza az Úr Júdának sátrait, mint azelőtt, hogy ne legyen nagyobb Dávid házának dicsősége és Jeruzsálem lakosának dicsősége, mint a Júdáé."

Júdát (hébereket) és Izraelt nem fűzték baráti szálak egymáshoz, évszázadokon át esküdt ellenségek voltak...

2Krón 33:8. "És nem űzöm ki az Izráelt e földről, melyet adtam volt a ti atyáitoknak; de csak úgy, ha ők is mind megtartándják, a melyeket nékik Mózes által parancsoltam, minden törvényt, rendeléseket és ítéleteket;"

De nem tartották be... és Jézus sem.

Nem tudott volna Jézusról? És miért pont egy finoman szólva sem kedvelt izraeli (nem zsidó) képében tetszeleg a jövendölés szerint?

Gal 1:16. "Hogy kijelentse az ő Fiát én bennem, hogy hirdessem őt a pogányok között:”

Ézs 42:1 „Ímé az én szolgám, a kit gyámolítok, az én választottam, a kit szívem kedvel, lelkemet adtam ő belé, törvényt beszél a népeknek.” - Azaz nem a hébereknek, hanem a pogányoknak. - Így szólt a prófécia....

Hogyan kerülnek képbe Jézus követői?:

Róma15:20. "Így tehát becsületbeli dolognak tartottam hirdetni az evangéliumot, de nem ott, ahol a felkent neve már ismert volt, nehogy más által rakott alapra építsek,"

Kik voltak ezek a "mások"? És ki volt az ott ismert felkent, akivel nem volt hajlandó "találkozni"?

Honnan van tudomása mindkét Péterről?  Jézus apostoláról és Jakab testvéréről? Az előbbi a pogányok közt, az utóbbi a zsidók (körülmetéltek) közt forgolódott:

ApCsel15:7 "felkelvén Péter, monda nékik: Atyámfiai, férfiak, ti tudjátok, hogy az Isten régebbi idő óta kiválasztott engem mi közülünk, hogy a pogányok az én számból hallják az evangyéliomnak beszédét,"

Gal2:9 "Jakab és Kéfás, meg János, kik oszlopokul tekintetnek, bajtársi jobbjukat nyujták nékem és Barnabásnak, hogy mi a pogányok között, ők pedig a körülmetélés között prédikáljunk."

És kiket üldözött Pál? Milyen Jézuskövető keresztényeket? Miért kellett azokat kiirtani?

Barnabás ev:

„akik a Sátán befolyása alatt voltak, jámborságban élve, a legistentelenebb tanokat prédikálták, Jézust Isten fiának nevezték, elutasítván, hogy a körülmetélést Isten rendelte el, és megengedvén mindenféle tisztátalan húst…”

„Bizony mondom nektek, egy kutya is jobb a körülmetéletleneknél.”
„És miben hasonlatosak hozzájuk a körülmetéltek? Ezért megy a te szolgád Izrael Istenének nevében, és megöli a tisztátalanokat, akik káromolják az isten szent embereit.”

Ezek a kérdéses dolgok sehogy sem kapcsolódnak más kultuszokhoz, ugyanakkor semmiképp nem lehet figyelmen kívül hagyni őket...

"Aki figyelmesebben olvassa a leveleket, az észreveheti ezt a kutyulást."

Csak ezt???!!! :D

"Például abból, hogy Jézus - az EMBER - egyetlen cselekedete szerepel Saulnál: az "utolsó vacsora". Ez viszont csak egy kitalált apropó arra, hogy a görög misztériumvallások kultikus gyakorlatát belevegye a keresztény rituálékba:"

Na, ja... Pláne, ha ez a vacsora egy tipikus szkíta vérszerződés.... Zsidóknál halállal büntetendő vérivás egy kupából... És ennek minden alapja megvolt. Jézus királyként lépett volna színre, s alattvalói támogatásáról  biztosítékot szeretett volna kapni.

Mi lett az "utolsó vacsorából" azt tudjuk. De miért hivatkozott rá Pál, ha tudta és ismerte az Úrvacsora történetét: - Mert úgy tűnik, hogy ismerte...

Kor 11:25. "Hasonlatosképen a pohárt is vette, minekutána vacsorált volna, ezt mondván: E pohár amaz új testamentom az én vérem által; ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre. "

Bár nem ismerem a görög rituálét, mennyiben hasonló, vagy különböző a Bibliában leírtakhoz képest (ha van róla forrásod, megköszönném...), így csak feltételezem, hogy a bibliai vacsorát idézte, mivel elég hűen sikerült... Ui. itt is tiltott vérivásról van szó.

A korábbi ünnepek a kenyér és a bor köré rajzolódtak (feltételezem a görög is) és semmi közük nem volt a Jézusnál igencsak hangsúlyos vériváshoz....

Előzmény: Elminster Aumar (25273)