Az roppant jól érzékelhető csakugyan, hogy a hibás életvezetés révén sokakat hülyítenek meg.
Amikor likas a szoc.háló, rengeteg az alkesz, a mélyszegénységben élők, a herbások és narkósok, mivel az oktatás nem látja el megfelelően a feladatát, sokan maradnak magukra a társadalom kihívásaiban, a közösségek felbomlanak.... Akkor könnyebben kaparintják meg a "lelkeket".
A krízis területeken tartózkodók szabad prédái a hülyítésnek.
Legyen az hajléktalan, krónikus beteg, fogyatékkal bíró...
Az én sztorim:
Egy barátomnak "barátságos" focimeccsen eltörték a karját. Egyedül élt, nem volt segítsége. Párszor meglátogattam, vittem neki élelmet, italokat.
Egyszer ott leltem nála a J.T.-s szomszéd asszonyt, aki a mosás és vasalás terén segített neki, miután a drótkerítésen keresztül látta a begipszelt kezét.
Szóba elegyedtem vele, és kiderült alapvető bibliai ismeretei sincsenek, és semmi módon nem képes a mesében való hitét összevetni az iskolában szerzett ismereteivel, noha "érettségizett". A férje börtönbe került, és a J.T. segítette albérlettel őt és 4 gyermekét.
Tőlem tudott meg olyan dolgokat, hogy "teremtés napjai" miért kétségesek korunkban, vagy a 10 parancsolat kétszer készült, és miért nem lehet J.K. születési idejét meghatározni...
Értetlenül fogadta, hogy én, mint hitetlen, több ismerettel bírok a Biblia, és egyáltalán az ókor történelméről.
Távozásom után, a barátomnak felvetette, többet kéne beszélgetnie velem, hogy megleljem a helyes utat és hitre jussak.
A barátom mosolyogva mondta neki, hogy inkább az a veszély áll fenn, én hatok rá, így bölcsebb, ha kerüli a találkozásainkat.
:-P:-)