Teljesértékű protestáns teológiai oktatáshoz intézményrendszer kell.
Olyan országban, ahol a lakosság 1 % se protestáns, ez lehetséges? Nem.
A szófiai protestáns teológiai oktatás ma már szervezettebb, de az alaptárgyakat most is ortodox teológusok oktatják, mert nins elegendő saját tanár. Lásd, bibliai nyelvek, történelem, Biblia-ismeret. S csak az apologétikát, meg a hozzá hasonló felekezet-specifikus tárgyakat oktatják protestáns papok, teológusok.
Érthető, mert ma is alig 2 % a protestáns. A növekedés kemény tehát az utóbbi 30 év alatt, dupláózás lett, elsősorban a cigány kisebbségben tudtak téríteni a protestáns misszionáriusok.
Így ma már 2-szer annyi a protestáns, mint a katolikus.
Kb. ez az arány a protestánsok között:
- 40 % pünkösdista,
- 20 % adventista,
- 20 % hagyományos protestáns (református és lutheránus),
- 10 % metodista,
- 10 % minden más: baptista, nazarénus, "evangélikus".
Összesen kb. 100 ezer ember olyan 20-25 felekezetben.
Ide csak azokat vettem, akik az általános vélemény szerint is protestánsok. Azaz kizártam a különféle marginális csoportokat, melyeket az átlag protestáns nem ismer el. Ezek BG-ban: jehovisták, mormonok, újapostoli egyház, más most nem jut eszembe, de ez a 3 fő csoport.
Természetesen messze a legsikeresebbek - ahogy az egész világon - a jehovisták. Lehet vagy 10 ezer tagjuk, amihez közeli számot kevés hagyományos protestáns felekezet ér el.
Egyébként a konkrét eset nem ez. Az illetőt jól ismerem. Ortodox hívőként kezdte, pap akart lenni. Aztán a tanulás során "megtért", az egyik pünkösdista felekezet híve lett. Elvégezte persze így is, de aztán nem pap lett, hanem biztonsági őr. Még mesélt is nekem transzecendens élményéről.