bacus Creative Commons License 2024.02.27 0 0 89364

A bekötésed villamos szempontból jó, de ezek a bajorok, pont így akarták, ha van terhelés a szivargyújtón (egy bizonyos terhelésnél nagyobb), akkor rajta hagyja a feszültséget, nem kapcsol le.

Én ezt szeretem, pl le van merülve a ..., megállok a mocival, az nem kapcsol le, hanem tölt tovább. (A quadlock vezeték nélküli töltő nekem pont így van bekötve, mondjuk ha nincs rajta a telefon, akkor nekem lekapcsol.., de ennek ellenére nekem van kapcsoló is, mert nem akarom, hogy állandóan töltődjön a telefon.)

Több megoldás is van, ami neked jó lehet.

1. mechanikus kapcsoló, azaz egyszerűen lekapcsolod a párhuzamosan kötött szivargyújtót (itt gond lehet elhelyezni a kapcsolót, hogy esztétikus is legyen, meg vízálló, stb), én ezt választottam, ahogy írtam fent.

2. relével kötöd rá a második szivargyújtót, azaz a relé vezérlőjelét veheted pl az eredeti szivargyújtóról is, az olyan kicsi terhelés, hogy le fogja kapcsolni leállítás után. A második szivargyújtót ilyenkor biztosítékkal közvetlen az akkura kötöd.

3. quadlock-ék (és még lehet mások is, pl aliexpressen is láttam ilyet) árulnak olyan 12V-5V átalakítót, ami érzékeli a motor rezgését, ez kapcsolja be és ki, azaz a motor leállítása után ez is leáll, ez eleve 5V USB aljzat. Vannak ilyen 12V power distributorok is, de nem olcsóak ezek sem.

4. hexez rendszer, ez drága, de ha lesz kieg lámpád, én ajánlom. Ebből a hexből több is sorba köthető, karácsonyfa építőknek feltétlen kell :), viszont nagyon egyedi megjelenése lesz a motornak. (https://www.youtube.com/@ABIKETHING denali hivatalos forgalmazója, nézz meg pár videót)

5. keresel egy kapcsolt pozitívot, ahonnan relézel, mivel nincs kapcsolási rajzod, akkor indulj visszafele, pl hátsó helyzetjelző lámpát szétszeded és onnan veszed le a pozitív jelet, ennek a pozitívnak a kábele bemegy az ülés alá, ott is megtalálod szín alapján, vagy biztosíték táblában keresel egyet, ehhez is árulnak pl késes beszúrható biztosíték elosztót, nem kell kábelre rákötni.

Előzmény: fgyozoo (89361)