"Honnan merítetted a fanatikusan zsidó hitű, Jézust gyűlölő, jeruzsálemi gyülekezetvezető Jakab történetét? "
Több, egybehangzó forrásból, leginkább a Bibliából, ezeket a verseket az előző hozzászólásomban idéztem, megerősítésként néhány apokrifet, Hegesippust említem:
A Biblia leírja, a Jeruzsálemi Gyülekezet oszlopos tagjai (beleértve Pált is) NEM tartoztak Jézus köreihez, NEM voltak Jézus apostolai. (Ez kiderül a származásukból keresd ki.)
Így ír kettejük viszonyáról:
Jn 7:3-5. "Mondának azért néki az ő atyjafiai: Menj el innen, és térj Júdeába, hogy a te tanítványaid is lássák a te dolgaidat, a melyeket cselekszel.
Mert senki sem cselekszik titkon semmit, a ki maga ismeretessé akar lenni. Ha ilyeneket cselekszel, mutasd meg magadat a világnak.
Mert az ő atyjafiai sem hivének benne."
Világos a megfogalmazás, ők nem tartoztak Jézus követői közé.
(Az oszlopos tagok: Jakab, János - aki Márk néven is szerepel - és Simon, akit tévesen az apostol Simon-Péterrel azonosítanak és mindannyian Jézus testvéreinek vannak feltüntetve.)
Jakab II. Apokalipsziséből már jóval többet tudunk meg viszonyukról:
„Egyszer, amikor elgondolkozva ültem, [Jézus] kinyitotta az ajtót. Őt akit gyűlöltem és üldöztem, eljött hozzám. Így szólt hozzám: ’Légy üdvözölve fivérem, fivérem, légy üdvözölve.’ Amint felemeltem a fejem és rábámultam, anyám ezt mondta: ’Ne ijedj meg fiam, mert „fivéremnek” szólított. Mindkettőtöket ugyanaz a tej táplált. Ezért „anyámnak” szólít engem. Nem idegen számunkra. Ő a féltestvéred."
És arról is tudósít, valószínűleg köze volt Jézus meggyilkolásához:
"Én [Jakab] a papok között voltam és nem fedtem fel semmit a kapcsolatunkról, mivel valamennyien egyhangúan azt mondták nekem: „Gyere, kövezzük meg az Igaz Egyet.""
Erre hajaznak Pál barátjának, Barnabásnak evangéliumában olvasható Jézust és követőit "méltató" versek:
„akik a Sátán befolyása alatt voltak, jámborságban élve, a legistentelenebb tanokat prédikálták, Jézust Isten fiának nevezték, elutasítván, hogy a körülmetélést Isten rendelte el, és megengedvén mindenféle tisztátalan húst…” (2. old.)
„Bizony mondom nektek, egy kutya is jobb a körülmetéletleneknél.”
„És miben hasonlatosak hozzájuk a körülmetéltek? Ezért megy a te szolgád Izrael Istenének nevében, és megöli a tisztátalanokat, akik káromolják az isten szent embereit.”
(19-20. old.)
Jakab kilétére is fény derül:
Galsi Árpád „Jakab az Úr testvére” c. doktori értekezésének 44. oldalán Hegesippusra hivatkozva írja:
„Egyedül neki [Jakabnak] engedték meg, hogy belépjen a szentélybe, ugyanis nem gyapjúból, hanem lenvászonból készült ruhát viselt. Egyedül ment be a templomba, és mindig térdre borulva és a nép számára bocsánatért esedezve találták, ezért aztán olyan kemény volt térdén a bőr, mint a tevéé, az örökös térdre borulásoktól, melyekkel Istent imádta és bocsánatért esedezett a nép számára.”
Ez bizony azt jelenti, hogy Jakab valóban Istenfélő ember volt, és Jézussal ellentétben igazhitű zsidóként láthatjuk.
Ez a tény viszont kizárja, hogy Jézus követője, méginkább apostola lehessen!