phls Creative Commons License 2000.05.15 0 0 640
A 637-es beszámolóm végén csak féligazság, hogy a webhelyünk tartalmára tett javaslatomban kérdôjellel azokat jelöltem meg, melyekrôl még nem beszéltünk. A Hunort, Tóth Etelkának a Fábián professzor úr által javasolt, a helyesírást gyakoroltató programját – ha csak néhány mondatban is – említettem már a gyűlésen. No meg a Szabályzatról is estek már szavak... Ôket pusztán azért jelöltem meg, mert még kérdésesek. Többek közt ezekhez is szóljatok hozzá!

rumci: Miben különbözik a két kiadás (a színén kívül :-))? Gondolom, az elôszava kitér erre. Nyilván túl hosszú ahhoz, hogy ideírd; lemásolhatnánk az illetô passzus(oka)t?
A beszámolóm végén kérdeztelek (igaz, jól belepasszíroztam a szövegbe): átvehetjük (legalább részben) tôletek azt a nyelvészeti intézményeket tartalmazó felsorolást ill. rájuk a linkeket, melyek a Magyar Nyelvôr honlapján oly példásan sorakoznak?

Hami:
Azonos alapalak, kétféle (s jelentésében elkülönült) többes szám: daruk-darvak, hűek-hívek, odúk-odvak

A paradigma vmely alakjából elvonással már új szó is képzôdött: jók-javak, hamu-hamvak, szaruk-szarvak, keserűk-keservek, sók-savak

Kétféle fosztóképzô, két jelentés(árnyalat): gondtalan-gondatlan, képtelen-képetlen, szemtelen-szemetlen, tárgytalan-tárgyatlan, lelketlen-lélektelen, álmatlan-álomtalan, pártalan-páratlan, töktelen-töketlen, mezetlen-meztelen

Az ingadozó tárgyesetre a 16-ot kevésnek tartottam, bár magam nyolcat tudtam hirtelen, puska nélkül: munkás, páros, fokos, kalapos; máz, zár, ól, sál. A Nyelvművelô kézikönyv sokat felsorol (s a lista nyilván nem teljes); nem akarom lelôni a játékot azzal, hogy idemásolom ôket. Ha szóltok, szívesen megteszem.

A vakondról és társairól (is) volt már szó a Magyarulez Plenárisában. Ezt sem ildomos most lelônöm.

Fotel: mind a négy helyes.