max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2024.02.22 -4 0 1472

Amikor csináltattam magamnak ilyen genetikai vizsgálatot, ott mindenféle nyilak meg évszámok voltak.

20 éve volt. Ott még kb. az volt, hogy fehér faj 2 részre oszlik, a mamutvadászokra és a földművesekre. 

Az előbbi a nagyobb. Az európai fehér emberek között aránya 75 % körüli. Ez a csoport Közép-Ázsiában alakult ki, kb. 25 ezet évvel ezelőtt, majd onnan terjedt el először keletre, majd az utolsó jégkorszak vége után északra és nyugatra. Európai legősibb, ma is létező népei, mint pl. a kelták ide tartoznak. De ide tartozik szinte az összes európai nép zöme is. Tehát ez a csoport kb. 10-15 ezer éve lehet Európában. Több hullámban jöttek be.

A másik csoport kisebb, én is ide tartozom, mi az Afrikából való kivándorlás után a Közel-Keleten alakultunk ki, majd benépesítettük a Földközi tengert délről, északról és keletről. Mi irtottuk ki a neandervölgyieket, legalábbis identitásban, mert volt keveredés. Innen erednek a korai civilizációk, mint az egyiptomi, a krétai, a főníciai, a zsidó, a baszk, az etruszk.

Persze a nagy csoprtok alcsoportokra oszlanak. Örömmel tájákoztattak, hogy több híres ember is az én alcsoportomhz tartozik, többek között a neves német államférfi, Adolf Hitler. Bár ő valószínűleg nem örült volna neki, hogy ilyen aljanép dél-európai társaságból származik, s nem valami ősi viking harcos nemzedékből.

Persze tudom, folyamatosan változik erről a tudományos konszenzus.

Előzmény: elterito (1457)