Isaszegi: valóban, a nemzetiségi falvakban működik a dolog - a nemzetiségekkel. Ők így fejezik ki, hogy vannak. De nem tudom, hogy pl. Szlovákiában, ahol mi vagyunk a kisebbség, mennyire megy ez. Erdélyről tudok, mert többször voltam, ott például vért köpnek attól, hogy az éppen aktuális magyar kormány állandóan be akar avatkozni a román belpolitikába, és rajtuk csattan az ostor. Éppen ezért néha már félnek attól, hogy bármilyen megmozdulásuk véres jelenetbe torkollik (na jó, ez egy kicsit túlzás, talán jobb lett volna botrányt írnom...)
Geo: ilyen tendenciát én is látok, hogy a jobboldal (nem akarok általánosítani, akinek nem inge, ne vege magára) mintha ki akarná sajátítani a nemzeti ereklyéket. Ez az, amit az elején is írtam: aki magyar, velünk van és hasonlók. A nemzeti ereklyék mindenki tulajdonát képezik, és tényleg lehet, hogy nekem a korona nem jelent többet, mint az ezeréves államiságot, de attól még az "én koronám" is.
És lehet valaki attól még magyar, hogy másképp gondolkodik. Kicsit sajnálatosnak tartom, hogy a két oldal azon marakodik, hogy ki magyar és ki nem. Nem ezen kellene, de csak amiatt megy ezen a vita, mert már senki nem tud jobb érveket felhozni, mint hogy "te idegenpárti zsidóbérenc" és "te soviniszta kirekesztő".
Közben meg már senkit nem érdekel az egész, és elfordulnak az emberek a politikától. Pedig nem utolsósorban a politikusok dolga lenne egy egészséges nemzettudat bevezetése. Hozzáálástól függetlenül. Aminek nincs hagyománya, azt meg kell teremteni. Még mindig nem késő, de ezt senki nem meri elvállalni, mert itt kivételesen nem a pénzről van szó, hanem az országról, és a benne lakókról.