zsuri Creative Commons License 2024.02.18 0 0 8407

Sziasztok!

A hétvégén érkeztem haza Gerlitzen-ből az esedékes családi síelésből - gondoltam picit feldobom a hangulatot itt :-) Ezúttal nem volt vállficamon :-), úgyhogy sikerült végignyomni a 4 napot. Sajnos ezen a télen csak ennyi jutott - az utóbbi 2 év iszonyú áremelkedése azért Ausztriában is érezteti hatását, mind a szállások mind a síbérletek (főleg ez utóbbiak) nagyon megdrágultak.

Gerlitzen-en már voltunk 10 évvel ezelőtt, most is a pályák közelében levő apartman komplexumban laktunk 1400m-en. Hó olyan 1600m alatt csak a pályákon volt, afölött a pályákon kívül is, de friss hó már régen esett úgyhogy a freeride részek nem voltak használhatóak - pedig lett volna bőven. A pályák elég szélesek és nem túl meredekek. Van kifejezetten hosszú pálya is, de az már lemegy a völgybe, aminek a vége már reggel is kásás volt. Hát igen, a hegytetőn fagyott éjszakánként, de szerintem 1600m alatt nem. Amennyire lehet rendbe hozták a pályákat reggelre, de a meleg azért megtette hatását, már 11 körül elkezdtek felbuckásodni az alacsonyabban fekvő pályaszakaszok. Napközben is 2-10 fok volt a magasságtól függően. Reménykedtem, hátha kifogunk egy hidegebb időszakot, esetleg havazást - de sajnos nem így történt. Nap végére a pályák alja csatatér volt - nagyobb tömegek igyekeztek lefelé 40-50cm-es buckák között.

A 4 nap alatt éppen, hogy visszajött, ami 2 év alatt kiesett. Kicsit bizonytalanul kezdtem, de aztán a végére belejöttem. Meglepő, hogy - a 10 évvel ezelőttihez hasonlóan - arányaiban elég sok alpinost láttam, 10 fölött számoltam a 4 nap alatt + 1 squal. Ezúttal sít nem vittem, viszont a minereltől megörökölt Eliminatort igen - kerítettem rá innen-onnan egy viszonylag merev (alu) hagyományos racsnis Head kötést + egy szintén merevebbnek számító K2 bakancsot. Az elején kicsit szokatlan volt, állítgatni is kellett a kötésszögeken, de végül olyan 35/25 lett a vége. Lehet, hogy a hátsót még lehetne kisebb szögre állítani, de az elsőt nem tudom kisebbre venni, mert akkor nem tudom irányítani a boardot :-) 1.5 napot mentem vele és még nem sikerült teljesen megszokni, de az volt a benyomásom, hogy nagyon hasonlóan viselkedik, mint az alpinos cross-carving lapommal (f2 Speedcross), talán picit stabilabb is. Érdekes módon nem éreztem azt, hogy a puha kötés nagyon akadályozna a carving-ban, frontside-nál picit jobban be kellett hajlítsam a térdemet, hogy élre álljon a deszka. Persze mindez puha pályákon, jégen már biztosan kellett volna a kemény bakancs erőátvitele. Freeride-ot a hóviszonyok miatt nem tudtam vele próbálni. Mivel a puha bakancsom oldal irányban nem igazán hajlik és kisebbek az állásszögek, eleinte problémát okozott, hogy előre-hátra helyezzem a testsúlyom, de aztán kialakult.

A harmadik nap délutánra olyan szinten kipurcantam (2 év kihagyás, meleg, buckák, szokatlan Eliminator), hogy minden erő elszállt a lábamból és a koncentrációm is teljesen megszűnt, örültem hogy egyben lejutottam a hegyről :-) A negyedik nap megint jól ment a "szokásos" alpin lapjaimmal.

Mivel a viszonyok nem voltak igazán ideálisak és eléggé el is fáradtam nem okozott óriási szívfájdalmat, hogy 4 nap után el kellett jönni, de azért még jó lenne csúszni 1-2 napot a szezonban.