kitadimanta Creative Commons License 2024.02.17 0 0 2367

"Azt ecseteltem, hogy a számneveink végén lévő -van tag nem azonos a van létigénkkel.

Ez csak egy alaki egybeesés következménye."

Ilyen véletlenek nincsenek. Egy gyök jelentése nem a véletlen műve.

Ha a jelentésük közt mégsincs kapcsolat akkor az valamilyen asszociáció miatt történt. (mint a király szó esetében, amely manapság JÓ jelentésű is)

A további félreértések elkerülésére:

Korábban ezt írtam:

"Könnyen lehet, hogy a -ven, -van toldalék eredetileg a VONal / VONás szó gyöke." (2337)

Amit Te is helyeseltél:

"A vonás szó köszön vissza a -van, -ven, -von utótagban, ezt jól látod." (2340)

Majd meg is erősítettél:

"Azért vonás, mert a kilencedik vonal után a tizedikkel áthúzták a sort.

Ezután a tizes helyiérték helyén csak az áthúzás vonalát tüntették fel.

Ez a vonal jelentett ezután tizet.

Ahány ilyen vonalat húztak pl. egymás alá, az annyiszor tizet jelentett" (2345)

Ezekkel az állításokkal áll szemben @Igazság80 véleménye:

"Ez nem a VON szó a számjegyek végén, hanem a VAN.   HETVEN az 7-szer 10.  Azaz  tízesből HÉT VAN." (2342)

Ezt az elgondolást, pontosabban az utolsó mondatot vettem górcső alá és változtattam meg a véleményem:

"A VONás és a VAN közt magánhangzó különbség van, s ez nem lehet véletlen... És bizony nem is véletlen, mert a VONás húzni, vonni jelentésű, a VAN pedig létezésről szól. Nem lehet őket összekeverni. Más szóval:  Miért lett a számnevekben a VON gyökből VAN? Ez számomra megfejthetetlen, és válaszra szorul.

A legegyszerűbb válasz: Nem változott semmi, hanem tényleg VAN van a számnevekben, és @Igazság80-nak van igaza.

Gondolkodjunk. Azt írtad a 2345-ben: "Ahány ilyen vonalat húztak pl. egymás alá, az annyiszor tizet jelentett."

Igen. Most ezt a képet nézzük, hogy hat ilyen tizet jelentő vonal látható egymás fölött. Mit mondunk, hány vonal látható a papíron? A válasz: hat VAN." (2358)

Tehát a számnevek végén nem a VONal szó gyöke található, hanem a VAN (létezést kifejező) gyökszó.

Előzmény: ketni (2366)