"3: ES-TE mintájára készült jó pár szavunk. Ami főnévként funkcionál, így értve : csörTE, sörTE, körTE, RÖPTE, menTE, remeTE, csemeTE, stb...
Az vizsgálandó hogy mennyire ugyanazokról van szó, mutatószavak végein is ott: közTE, eleinTE, stb...
Időt kifejező szavakon: évenTE, heten-TE, stb..."
Szinte biztos, hogy nem lehet mindet egy kalap alá venni, egyetlen jelentéssel jellemezni, mivel n+1-szer bebizonyosodott (és a logika is ezt követeli meg) az egyes hangoknak több jelentése is volt.
"A konkrét ESTE esetében ez nekem a múlt időre hajaz a leginkább, elvégre a már lente ESETT nap nevű égitestről szólna, csak így meg főnévként használjuk már."
Ez a megoldás is jónak tűnik... Bár ebben az esetben fordított a hangsor: Nem TE, hanem ET. Így én inkább a helyhatározóra (földre) szavazok.
"4: EJ-T esetében meg tárgyrag gyanús a dolog nekem. Mint a FEJ és FEJT. Azaz FEJÍT valamit, hiszen a FEJIT használja aki megfejt.)) "
Ezt viszont teljesen hibásnak tartom, mivel a T itt cselekvést kifejező igeképző. Úgy, mint a lejt, hajt, fejt, olt...
A gyakorító képzőkben is ugyan ez a szerepe Pl. -GAT: Itt is egy cselekvést jelent, amit a G hang tesz szaggatottá. A -TAT gyökben a G hang helyéh nem véletlenül a T hang áll, mert ez a toldalék nem a szaggatott cselekvés kifejezője, hanem simán cselekvésről szól. (Ugye, arról írtam, hogy a T a földre tett/esett tárgyak hangja, ami egyszerre jelenti magát a földet és a tárgyat, valamint a mozgást. E három dolog kísérő jelensége a T hang, amit utánoztunk, s amivel "megneveztük" ezt a három egymással összefüggő dolgot.
"Gondolkozik, de nem jut eszébe, EJJ (!) a francba, még valósan el is hangzik ez az EJ indulatszó."
Tény, ez egy indulatszó. Érdekessége, hogy itt nem a J hang fejezi ki az indulatot, hanem a magánhangzó. Lásd még EH, De az EJ lehet még EI is... - Ha ráütsz az ujjadra...
Az érzelmek kifejezésére általában a magánhangzókat használunk.