nyman Creative Commons License 2024.02.06 0 0 9472

Ez szerintem nem teljesen igaz.

"A bankközi jutalék mértékét a nemzetközi kártyatársaságok határozzák meg, ez Magyarországon jelenleg 0,2% betéti kártyák esetén, és 0,3% hitelkártyák esetén. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kereskedőként minden kártyás tranzakciónak a 0,2 -0,3%-át Neked kell állnod. "

Forrás: Bankközi jutalék 👉️ Minden, amit tudni érdemes róla. (novopayment.hu)

Ezt a Mastercard oldalán lévő infó is alátámasztja:  Website_Hungary_Intracountry_Interchange_Fees_01_July_2022.pdf (mastercard.com)

A Visa-t nem keresem most ki, de gondolom ugyanaz.

A kereskedő természetesen fizethet ennél többet is, attól függ kivel szerződik, milyen forgalma van stb.

A visszatérítések az Ersténél 1-4% között (a Maxnál 3-ra csökken rövidesen), a Moneyback programnál látni 20-at is, de a zöme 10% alatti. Itt már valószínűleg egyedi szerződés történik. 

Végül is mi a vásárlók fizetjük meg, de valószínű nem ilyen arányban. Ott az opció beszállni a programmba valószínűleg mindenkinek. Mivel ez önkéntes, gondolom sokan mérlegelik mit jelent, illetve lehet késöbb is értékelni.

A visszatéritéseket is a kártyahasználóktól, elfogadóktól szedik le valamennyire. De mindenki üzletként eldöntheti, hogy belép-e. Nem ösztönöz vásárlásra az, ha 5%-ot ad vissza valamelyik üzlet a Moneyback programban, de a versenytársaknál 10-15%-al olcsóbban vásárolok. Eddig 500 forintot sikerült gyűjteni, de én is meglepődtem ezen. Minden akciót beaktiválok, az egyiknél éppen vásároltam is. Árösszehasonlító oldalról jutottam oda. 

Előzmény: Munkas11 (9471)