"Ez valahol a nagy menők különlegessége: minél hosszabb egy torna, annál inkább belejönnek..."
Embere válogatja, én legalábbis szívesen lemondanék erről. Ahogy a régebbi (1948 - 2010 - ig terjedő összefoglalókat (The National Art of Sumo) egyes részeit tornaszünetek idusán végig - végig nézegetem, valahogy azt tapasztalom, hogy az igazán nagy arcok esetében nagyon ritkán, mondhatni csk rendkívüli alkalmakkor fordult velük elő ilyesmi. Tény, hogy a szakma "élmunkásai" (Taiho, Kitanoumi, Chiyonofuji, Takanohana, Asashoryu és persze kiváltképp Hakuho esetében igen ritkán jelzett a 13 - 2 - nél gyengébb eredményt a tábla, legfőként és ritkábban azokban az esetekben, amikor valami nyomós oka volt a gyengébb eredménynek, horrible dictu, vissza kellett lépniök egy - egy törna látogatásától. Náluk elég
sok esetzben jelzett a tábla 14 - 1, vagy éppen hibátlan Zensho Yusho eredményt.
Alapos a gyanum, hogy egy - egy tornakihagyásra ezt követően is lehet számítani nála. sajnos túl sok hektikus állapotban lévő testrésze akad már a mongolnak.
Szokásos idióta morálom okán, ahogy végetért a torna, már előállítottam magamnak egy - egy próba -
Haru 2024. Banzuke táblát a Makuchi és juryo osztályra, illetve a Makushita első 10-ére. Most csak az általad hivatkozott Abi - ra koncentrálva, úgy gondolom, hogy elég ritka esemény szemtanui lehetünk ezúttal. A Harun ugyanis, szerintem 1 Yokozunához + mindösszesen 4 (2 rendes, 1 újonc és 1 kadoban
Ozeki-hez + 2 Sekiwake-hez és 0 Komusubi-hoz lehet szerencsénk. Szerintem Abi most nem kap "köra- tavaszi ajándék"-ot, vagyis a Sanyakunak ezúttal csak 7 tagja lesz. És így a Maegeshira - egylet 17e +
17w tagból állhat össze.
A Makuchi alsóházból négyen távozhatnak lefelé, ennélfogva onnan ugyancsak négyen kapaszkodhatnak felfelé a Makuchiba. A Juryo alvégről viszont ezúttal öten is távozhatnak és ezzel - szerintem ugyancsak váratlan örömöt okozhatnak a szokásos négy felkapaszkodó mellett az ezúttal Ms 8e helyről induló, 6 - 1 kachi koshival záró és már emlegetett Onokatsu-nak, mert ezúttal ő tud élni ezzel a ritka alkalommal,
hogy 6 - 1 eredménnyel innen is fel tud kerülni (alkalmas aspiráns hiányában) a Juryo-ba. Mázli is kell !
OFF.
Ha egyszer - már a tenisznél kötünk ki, azért nem sok olyan élményem volt az utolsó két - két és fél évtizedben, hogy a tornákat ez időszakban leginkább uraló "Nagy (svájci - spanyol - szerb) Hármas bármely tagja ilyen módon senyvedett volna a négy két és fél - háromhetes torna korai időszakában. Sokkal inkább az volt a jellemző, hogy szépen felosztották maguk között a játszótereket. Volt, aki a füvön, volt, aki a salakon és volt, aki a keményebb, vagy éppen kevésbé keményebb "állapotú"
műanyag borításon brillírozott közülük. A többiek csak igen - igen ritkásan (nem rúgtak, hanem) ütöttek
a labdába. Mindazonálta ennek a kornak számomra ez volt a tenisz netovábbja. Most, hogy a háromból
kettő eltünt az éterből, sokkal, de sokkal uncsibb lett az élet a páyákon. Sajnos.
ON.