1: már írtam: KRÁ-TER : kör terű, körtér. A TER a végén szinte ugyanaz. A KÖR meg KRÁ formára deformálódott el. Gondolom ez a latin "kreativitás" a szóban. De egyébként minden magyar.
2: Kicsid szakadj már el ettől a "talaj" dologtól, a tol igéhez ősi értelemben sem feltétel ez. Ne ilyen beszűkülten gondolkodjunk már. Kinézel egyetlen jelenetet mintha csak az létezne. Az ember kiTOLhatja a nyelvét, a nő a mellét, a tyúk a TOJást, ami TOLás. A nő a mellét kitolhatja, szüléskor is TOL, TOLÓfájdalmai vannak. SZÉLTOLÓ is van, szelet is lehet TOLni. Víztoló is létezik, úgy hívják hogy VISZTULA folyó.
A sapkát is a fejen errébb lehet TOLni. De bármilyen ruhaneműt. A faágakat az ösvényen. FEL is tolhatjuk, hogy el tudjunk menni alatta.
3: Nincs következetlenség, már többször írtam hogy mi a markáns különbség az egyik és a másik szómódosulás között, ezeket folyamatosan példákkal is illusztráltam. Van ahogyan nem lehet, és van ahogyan lehet. A KÖR szót elől nem írhatjuk át H-ra mert akkor nem köröket írunk majd le, hanem HÖRöket, és a hörgésnek nincs köze a körhöz. De a K_R közt az Ö hang más is lehet, és továbbra is KÖR értelmű szavunk lesz. KEREK szóban mondjuk. És mivel KÖRÉK forma is volt valaha a nyelvünkben a kerek formára, így ez még csak le sem tagadható. Mondjuk téged ez kicsit sem zavar, simán megteszed ettől még.)) Csak hát ami kimutatható az létezik.
4: Hallgass tyúkokat, nagyon is az egyik hanga a TUK--TUK-TUK- TYUK-TUK-TYUK(kogás), képes negyedórákig ezt nyomatni ha rájön éppen.))...