Igazság80 Creative Commons License 2024.01.23 0 0 2222

Most épp nincs kedvem a latin torzításokat találgatni, hogy mikor miért csinálják.))  Ez biztos valami hajlam náluk.  De majd tervezek a latinban magyar rovatot továbbra is csak épp most mást nézegettem.  Bár ránézésre kapásból azért néhány sorolt szón egyből látni a lényeget :

Néhány közülük a KREÁL megfelelője.   A borkeverő edényük a "crater(um)  az ugyanúgy KÖR TERŰ  dolog mint ahogyan a vulkán tölcsére, vagy maga a KRÁTER is. Ezt a 3 dolgot hívták kráternek, és lássunk csodát, mint KÖR TERŰ .))  Magyar szóelemekből van, a latin maximum annyit csinált hogy  a KÖR  szavunkat most épp nem CIR  módosította el, hanem ezúttal CRA formára tette meg.  A változatosság gyönyörködtet.  Ettől még nem lesz latin szó.))    Ez olyan mintha valaki főzne egy igen jó kaját, de a végén én sózom meg, és azt mondanám, hogy ezt én főztem meg.))   

A "cremor" (szirup, sürű lé)  a KRÉM  szó minden bizonnyal.  A "crates"  rőzse és sövény  "kertes vagy kerítés, mindkettőnek volt/van ilyen rendeltetése.  A  "cremo"  mint eléget az szerintem a KOROM  szavunk lesz, mert ehhez kötődhet a krematórium is, ami egy hamvasztó kemence, korom-tere  van az ilyen kemencének. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

"Nem a talajon lehet tolni?..."

Nem csak, az asztalon is tolhatok bármit.  Vagy a tenyerünkben.  Vagy a fán is.  Vagy épp a levegőben is a légtömegek tolódnak. Idő is eltolódik.))   Sőt még ha már nyelvészkedünk, a szavaink is TOLÓD-nak.  Ezek a TOLD-alékaink.  Tessék, egy újabb rövidítés/módosulás.  Ugye ezek nincsenek.))  Csak mégis van.   Azaz csak azért mert meglátunk valahol egy T hangot, még nem kell "talajt" kiáltani. Bár néha épp ahhoz köze, épp a TALAP  vitában ezt írtam is éppen.  Egyébként az emberi tevékenységek zöme a talajon történik meg, akkor mindent ide kell sorolni, amit nem a repülőgépen tesz az ember?...))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na várj, a hangmódosulásokat ne vegyük egy kalap alá, épp kétféle vitában is benn voltam, az egyik esetét elutasítom, mikor a gyök változik meg ezáltal.  De a K_R gyök magánhangzója nyugodtan változhat például. És több ilyen is van.  Mert itt a mássalhangzó pár az igazi gyök. KEREK  forma KÖRÉK és KÖR forma.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A TYÚK  az egyik kiadott hangjából van. Senki sem azt elemezte hogy a talajon szaladgál, csak egyszerűen ábrázolták a hangját.  Tudom, ez hihetetlen dolog, de ez az elképesztő eset történt meg.))  Ezt itt ne bonyolítsuk.  Ha tudna repülni  is ez lenne a tyúk neve.  Ha egyszer a hangját figyelték meg. Amúgy rövid időre repül, nem egy Boeing 777 éppen, de egy kerítést megold ha kell.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hát ha valami régen 3 hangalakos is volt, és ma kizárólag kettő, az nekem rövidülésnek tűnik.  Ez matematika.))    2 hang rövidebb a háromnál.  És fordítva a 3 meg hosszabb.  Eddig így tudtam legalább is, de most már kezdesz összezavarni.))

Amúgy van HŰS meg HŰVÖS  is.  Meg HŐ  és HÉV (nem az a zöld vonat) is van, azért ezeket nem söpörhetjük a szőnyeg alá, mert tényszerűen léteznek.   Attól én is sörért megyek, ha  a kezdő mássalhangzót gátlástalanul  cserélgetik, de szóösszehúzás meg a tömörödés számos szavunknál kimutatható.  Ez egyáltalán nem ritkaság,  létező dolog.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Beléndek ügyében a szóképzés ábrázolása volt a cél most, nem az elemekre bontása.  Az, hogy 8 hanggal tud születni egy szó egy másik által.  Most ez volt a lényeg.  Ugyanez  a rövidebb gyökszó szintjén is műkődik, a  BOL  esetén is működik, mert ez  BEL a szóban, abban hogy BEL-ÉNDEK...

Előzmény: kitadimanta (2220)