Most épp nincs kedvem a latin torzításokat találgatni, hogy mikor miért csinálják.)) Ez biztos valami hajlam náluk. De majd tervezek a latinban magyar rovatot továbbra is csak épp most mást nézegettem. Bár ránézésre kapásból azért néhány sorolt szón egyből látni a lényeget :
Néhány közülük a KREÁL megfelelője. A borkeverő edényük a "crater(um) az ugyanúgy KÖR TERŰ dolog mint ahogyan a vulkán tölcsére, vagy maga a KRÁTER is. Ezt a 3 dolgot hívták kráternek, és lássunk csodát, mint KÖR TERŰ .)) Magyar szóelemekből van, a latin maximum annyit csinált hogy a KÖR szavunkat most épp nem CIR módosította el, hanem ezúttal CRA formára tette meg. A változatosság gyönyörködtet. Ettől még nem lesz latin szó.)) Ez olyan mintha valaki főzne egy igen jó kaját, de a végén én sózom meg, és azt mondanám, hogy ezt én főztem meg.))
A "cremor" (szirup, sürű lé) a KRÉM szó minden bizonnyal. A "crates" rőzse és sövény "kertes vagy kerítés, mindkettőnek volt/van ilyen rendeltetése. A "cremo" mint eléget az szerintem a KOROM szavunk lesz, mert ehhez kötődhet a krematórium is, ami egy hamvasztó kemence, korom-tere van az ilyen kemencének.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
"Nem a talajon lehet tolni?..."
Nem csak, az asztalon is tolhatok bármit. Vagy a tenyerünkben. Vagy a fán is. Vagy épp a levegőben is a légtömegek tolódnak. Idő is eltolódik.)) Sőt még ha már nyelvészkedünk, a szavaink is TOLÓD-nak. Ezek a TOLD-alékaink. Tessék, egy újabb rövidítés/módosulás. Ugye ezek nincsenek.)) Csak mégis van. Azaz csak azért mert meglátunk valahol egy T hangot, még nem kell "talajt" kiáltani. Bár néha épp ahhoz köze, épp a TALAP vitában ezt írtam is éppen. Egyébként az emberi tevékenységek zöme a talajon történik meg, akkor mindent ide kell sorolni, amit nem a repülőgépen tesz az ember?...))
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na várj, a hangmódosulásokat ne vegyük egy kalap alá, épp kétféle vitában is benn voltam, az egyik esetét elutasítom, mikor a gyök változik meg ezáltal. De a K_R gyök magánhangzója nyugodtan változhat például. És több ilyen is van. Mert itt a mássalhangzó pár az igazi gyök. KEREK forma KÖRÉK és KÖR forma.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A TYÚK az egyik kiadott hangjából van. Senki sem azt elemezte hogy a talajon szaladgál, csak egyszerűen ábrázolták a hangját. Tudom, ez hihetetlen dolog, de ez az elképesztő eset történt meg.)) Ezt itt ne bonyolítsuk. Ha tudna repülni is ez lenne a tyúk neve. Ha egyszer a hangját figyelték meg. Amúgy rövid időre repül, nem egy Boeing 777 éppen, de egy kerítést megold ha kell.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hát ha valami régen 3 hangalakos is volt, és ma kizárólag kettő, az nekem rövidülésnek tűnik. Ez matematika.)) 2 hang rövidebb a háromnál. És fordítva a 3 meg hosszabb. Eddig így tudtam legalább is, de most már kezdesz összezavarni.))
Amúgy van HŰS meg HŰVÖS is. Meg HŐ és HÉV (nem az a zöld vonat) is van, azért ezeket nem söpörhetjük a szőnyeg alá, mert tényszerűen léteznek. Attól én is sörért megyek, ha a kezdő mássalhangzót gátlástalanul cserélgetik, de szóösszehúzás meg a tömörödés számos szavunknál kimutatható. Ez egyáltalán nem ritkaság, létező dolog.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Beléndek ügyében a szóképzés ábrázolása volt a cél most, nem az elemekre bontása. Az, hogy 8 hanggal tud születni egy szó egy másik által. Most ez volt a lényeg. Ugyanez a rövidebb gyökszó szintjén is műkődik, a BOL esetén is működik, mert ez BEL a szóban, abban hogy BEL-ÉNDEK...