Nem mindenre, csak 1-2 dologra, néhány már úgy is kipipálható.
A szótömörödésre nagyon sok példánk van, ha gondolod egyszer összeszedek egy gyűjteményt. Az ELENGEDHETETLEN szót én sem tömöríteném, mert szóelemek szintjén már így is szuper tömör minden elem, csak hát itt igen sok a szóelemek mennyisége és a toldalékok száma.
Az ÁLOGO görög ló magyarul olvasható, ha megadjuk azt hogy ÁLLÓ és LÓGÓ szavak ötvözetei. Akkor ez is a mienk, talán nagyon régen mi is így mondtuk, elképzelhető akár. De az jobban hogy egyszerűen a különös tulajdonsága végett ÁLLÓ neveztük meg még ki tudja mikor az ősidőben. cab-ALLO meg hasonló formákban is ott van ez. Az ÁLLÓ-ból már nem nehéz LÓ formára egyszerűsödni. De ha ez mondjuk több ezer éve történt meg, akkor nagyjából túl sok leírást nem találunk meg erről.)) De más nyelvekben még az ALLO rész ott van benne, ami azért biztos több mint puszta véletlen. Ez csak érdekességképp említve meg.
KÖR szónak a magánhangzó részét cserélhetjük, akkor is KÖR marad a dolog , a KER-ék KER-je ugyanúgy KÖRT mutat, KÖR-ÖK-et ír le a KER-ÉK. KEREK forma is volt KÖRÉK. De a KR így magában is KÖR a KRÁTER szóban, ami pontosan azt jelenti magyarul hogy KÖR-TÉR. Csak meg kell nézni hogy ez mi.)) Le sem tagadható hogy magyar összetett szó.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Szerintem a FŰ dolog kapcsán igen jónak tűnik ez a megközelítés is. Egyrészt megnéztem és a réten régen nemcsak FŰ, hanem FŰJ is nőtt. Ez így még érdekesebb, mert így már nagyon közel van a FÚJ igéhez.
De van ami még erősítheti ezt: legősibb hangszerek egyike a nádsíp. Ugye a nád az FŰ, és ezt a szél is FÚJhatja, de így már az ember is FÚ-j ta ezt. Hangutánzó lehet. Még ugye akkor is ha épp történetesen felfelé is nő, de hát melyik növény nem így tesz...