"A fene szó V.Csaba szerint mégis a fényessel, fenessel van rokonságban."
Ezt nem vitatom, hiszen lényegében azonos hangokból állnak.
"A "Fe" ősgyök pl. a világos és a figyelem szóban is azonos."
A FIgyel szóban igen, de hol találod a 'világos' szóban?
"Ebben tehát nem fogunk egyet érteni mindaddig, ameddig a hangcsoportok létezésének fontosságában nem jutunk dűlőre."
Nincs lehetetlen akkor sem, én másképp közelítünk egy kérdéshez.
Minden esetre azt gondolom - javíts ki, ha tévedek - hogy ez a hangcsoport kérdés V.CS. elgondolásával rokon.
Ui. az ő elgondolása szerint a gyökök csupán szó szerint két-három tucat ősgyökre vezethetők vissza. (Ö 20-max.30 ősgyökben gondolkodott) Ehhez pedig elengedhetetlen a hangcsoportok létezésének feltételezése. Én viszont (nem csak én, más is) azt a nézetet vallom, hogy nem gyökök, hanem hangok voltak az első gondolat közlésére alkalmas beszédelemek. Itt sem lehet néhány tucatnál többről beszélni, mert a hangok száma erősen korlátozott. Ebben az elképzelésben nem igazán jut hely a hangcsoportoknak, mert nincs is szerepük.
"A fetreng viszont a körrel rokon. Hang átvetés történt: ferteng."
A hangátvetésről az a véleményem, hogy ez a "jelenség" teljesen más okból jött létre, semmi ilyen szándék nincs mögötte, pusztán a hangok gyökké ragasztásának választott sorrendjének köszönhető, amivel természetesen más jelentésű gyököt alkottak elődeink. Pl. amikor két szót eggyé rakok össze, akkor azt kétféleképp tehetem, vagy az egyik, vagy a másik szó kerül előre, s ettől fog függeni az összetett szó jelentése. Mást jelent a vasbeton és mást a betonvas. A két összetett szó nem átvetéssel készült, hanem egyszerű összerakással. A kettőt nem lehet fölcserélni annak ellenére sem., hogy van köztök jelentésbeli rokonság. Remélem érthető volt a példa.
A képlet ugyan az a hangok összerakása esetében is, hiszen azok is valamikor szavakként funkcionáltak, mivel valamit jelöltek velük. Tehát egy két-mássalhangzós gyök olyan mint egy összetett szó. Ennek mai megfelelői a mozaikszavak, ahol egy-egy betű (hang) egy-egy fogalmat jelöl.
Úgy gondolom, hogy a 'fetreng' szó gyökét (FET) képezték tovább: FET-R-ENG, hasonlóan a dereng ker-eng, mer-eng, töp-r-eng szavak esetében.
Ha helyes lenne a feltevésed, akkor a töpreng szó is rokon kellene hogy legyen: TÖRPENG változatban. De ugye, -teng, vagy -peng végződésünk nincs is... Önálló szóként előfordul, de végződésként soha. Így a hangvetés gyakorlata nem igazolható.